Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитър Терзиев: Родители и специалисти трябва да помагат на децата с аутизъм да осъществят своя потенциал

Доц. д-р Димитър Терзиев
Снимка: Александровска болница

В България няма точна статистика за броя на децата с разстройства в аутистичния спектър, но той е близък до европейския - от едно на 100 до едно на 200 деца. Разпознаването им на ранен етап и насочването към терапия са основна цел на проект за развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм на здравното министерство, ръководен от специалистите от Александровска болница, който стартира миналата година и продължен през тази след реализирани икономии.

В "Часът на здравето" разговаряхме с доц. д-р  Димитър Терзиев, завеждащ Дневното отделение в Клиниката по детска психология "Св. Никола" в болницата, който участва в проекта. Доц. Терзиев има над 30-годишен стаж в детската психиатрия, специализирал във Франция и Швеция. Има значителен клиничен опит при психичните разстройства и проблеми от различни възрастови периоди на детството и юношеството, както и при екипното организиране на работата в детската психиатрия. Той е член кореспондент на Американската академия по детско-юношеска психиатрия.

Ако детето има аутизъм, до 3-годишна възраст вече има дефицити в поведението


При част от децата първоначалното развитие е в рамките на очакваното и в даден момент започват да губят някои способности - започват да проявяват повече интерес към отделни предмети, отколкото към родителите. Тази промяна е най-честа след навършване на една и преди 2-годишна възраст.

По проекта се работи с два инструмента, определяни от експертите в сектора като „златен стандарт“ в диагностиката на аутизма. Детски психиатри и психолози са обучени в използването на новите за страната ни диагностични инструменти: ADOS-2 или система за наблюдение на деца с аутистично разстройство, което представлява съвкупност от модули за различни възрасти и определени проби, които се правят на детето от всички професионалисти по строго определен начин, като се отчита реакцията на детето, което вече говори на специалистите има ли аутистични дефицити. Вторият инструмент ADI-R се свежда до въпроси към родителите.

"Родителите обикновено изчакват, надявайки се, че това ще отмине от само себе си. Понякога искат съвет от личния лекар. По наше виждане общопрактикуващите лекари не са подготвени, което не е тяхна вина. Често родителите казват, че личните лекари ги успокояват, че това ще отмине, че става дума за момче и че момчетата например проговарят по-късно. Вероятно това не важи за всички общопрактикуващи лекари, някои са по-запознати. Но родителите  са по-информирани и сравнително рано сигнализират, че при детето има нещо и искат консултация и това се дължи и на медиите, които популяризират проблема", коментира доц. Терзиев.

Първоначално трябва да бъде уточнена диагнозата

"Това трябва да е достатъчно вещо и сигурно извършено. Трябва да бъде направено от екип, който най-малко включва детски психиатър и психолог. Разговорът с родителите, поднасянето на информация за диагнозата, работата и с тяхната болка, защото те знаят, че това е повече или по-малко пожизнено, е много съществен и трябва да се направи с чувствителност към преживяванията на родителите. Следващата стъпка е правилното насочване към продължителни грижи и интервенция, които обикновено не са в системата на здравеопазването", отбеляза доц. Терзиев.

В София има два центъра, създадени с подкрепата на Столичната община специално за лица от аутистичния спектър, за тяхната интеграция и социализация. Има и алтернативни места. Важно е и документалното осигуряване за децата, така че да могат да ползват допълнителни услуги.

Психологичната оценка е много важна за преценяване на потенциала на детето


"Има деца с аутизъм, които функционират много по-добре познавателно, интелектуално, развиват реч и могат в много по-голяма степен да се обучат и да се ограмотят. На другия полюс са деца, които не проговарят и имат нужда от повече помощ в социални центрове, където да усвоят един минимум на безопасно поведение и самообслужване. Ранната роля на психолога в подходящото насочване на родителите е много важно", отбеляза доц. д-р Терзиев.

Децата от аутистичния спектър са много различни едно от друго

"Някои имат много по-висок потенциал за развитие. Работата на родителите и специалистите, които работят директно с детето, е да помогнат то да осъществи максимума от своя потенциал на развитие. Родителите трябва да имат надежда, която да е реалистична надежда. Най-добрият вариант е, когато успеят да приемат, че детето има такъв дефицит, че ще се развива, но се очаква да има и някакви ограничения", каза детският психолог.

Още от разговора с доц. д-р Димитър Терзиев - чуйте в прикачените звукови файлове!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00