Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Практическото приложение на богословието във времето на технологиите и индустрията

Снимка: pravoslavieto.com
Седмицата преди Великден е изпълнена с ритуални действия, които подновяват свързаността на човека с Христовото съзнание и ценностите, които то внася в обикновения живот. Предлагаме ви богословски мисли на доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет за индустрията, която процъфтява особено около Великден, до къде ще ни отведе консумарторският живот, кои са най-големите духовни битки на човека в съвременното общество, какво е практическо богословие.

В световната цивилизация около всеки празник се изграждат комерсиални възможности и търговски марки. Страстната седмица от живота на Христос започва с изгонване на търговците от храма, а това е библейски сюжет, който ни показва, че тази тема съществува изначално. Прави впечатление, че около Възкресение ние много критикуваме комарсиалното, но по-скоро е необходим баланс в мисленето, защото това е време на събиране на близки и пространството трябва да е украсено, така доц. Павел Павлов коментира индустрията "Великден" и склонността на човека да се отдава на търговските предложения за празничност.

Според Евангелието, четвъртъкът преди разпъването на Божия син е белязан от много важни събития, които ни напомнят за най- големите духовни битки на човека. Крайната комерсиалност в християнството например е сребролюбието на Юда, заради което той стига и до предателството, споделя доц. Павлов. Според него в съвременния живот много често зад грижата за бедните се крие изтънчено сребролюбие. 

Познанието за Бога трябва да бъде задълбочено и разгърнато, въпреки че нямаме добро християнско възпитание. Генезисът ни е преди всичко от безбожнически семейства, липсвата ни и образованост повече от 60 години. Религията се смята за частна тема, което е недълновидно, защото ние винаги сме били център на християнството. Нашата земя е християнска още от времето на Апостолите и това е характеристиката на хората, които са живяли тук. Благодарение на този инстинкт, който притежаваме, ние имаме отношение към вярата и църквата.

Практическото приложение на богословието е свързано в тесен смисъл с богослужението и неговата украса. Другата страна включва подкрепата за слабите хора и децата, както и възможностите за образование.

Практическото богословие търси път към съвременния човек и как той да бъде приобщен към вярата, без да бъде нарушен  светския му комфорт. Религиозното образование и християнското поклоничество са методи да се получи това знание. Модерният човек пътува много до християнски места и това е възможност да се образова с очите и сърцето си. Обучението по религия вече е политически тема, която е неизбежна вече за България. Образованието на християнски основи е свързан с образа на Христос. В този смисъл образование без Христос в нашата традиция не е възможно, освен ако решим да изграждаме друго общество.

Цялото интервю на Добрина Добрева с доцент Павел Павлов - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Около Любляна, няколко часа след интервюто

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56

Православието винаги е докосвало изкуството

Евгени Серафимов, създател на школата "Новите майстори" за две събития там: Кюстендил е град на художниците. Но за пръв път ще бъдат представени като иконописци. Факт е, че от около 50 действащи, има доста автори, които се занимават с иконопис. Успях да издиря осем имена и за пръв път ще бъдат представени като иконописци в двора на черквата...

публикувано на 05.05.24 в 09:57
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16