Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Думи на четири гуми" са носителите българското слово из страната

Снимка: личен архив
Пътуващи мобилни книжарници има навсякъде по света, но в България, това все още е интересна екзотика. “Думи на четири гуми” е проект, който е започнат само преди месец, но вече се радва на страхотен интерес. Това е мобилна книжарница само за съвременна българска поезия и проза, която има амбицията през лятото да обиколи над 50 български града, като идеята е акцентът да падне върху по-малките населени места, където културните събития не достигат.

Повече за инициативата “Думи на четири гуми” разказа в ефира на Радио София поетът Илиян Любомиров.

Една от целите е 20% от цената на всяка закупена книга да бъде дарявана на местните читалища
и библиотеки, защото бюджетите им са крайно недостатъчни за закупуване на нови заглавия. Да се представят съвременни български автори не е заради криво разбран български патриотизъм, а защото през последните 20 години има български книги, които са на световно ниво и заслужават да достигат по интересен начин до своите читатели
, обясни Любомиров.

Залага се и на личните срещи на читателите с авторите и затова, например, в рамките на фестивала “София диша”, организаторите са създали възможност за такива срещи, както и възможност за получаване на автографи.

Подобни срещи са направили писателите Емил Андреев, Васил Панайотов, Милен Русков, Георги Господинов, Емануил Видински и други.

Още през тези почивни дни започват и пътешествията из страната като първите градове ще бъдат Чирпан и Стара Загора. Кога и в кои градове ще пристигнат “Думи на четири гуми” може да се проследи през фен страницата във Фейсбук.

Бусът - книжарница може да се забележи отдалече, защото е изрисуван от сочения за най-добрия графити художник у нас - Насимо. Става дума за стар хипарски бус, който е изрисуван отвсякъде. Идеята на хираския бус е, че подобно на хипи движението, което е символ на свободата и книгите са носители на свобода. 

Има идея този проект да прехвърли и границите на държавата, но това ще се случва от следващото лято и с друг бус. Любомиров работи и по проект за отваряне на павилион за българска литература в посолството ни във Франция, в Париж

Повече за интересния проект и за това какво го отличава от другите проекти, чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меркурий излезе от ретроградната си фаза

Максималната температура в София слиза до 27°, валежи не са изключени

Днес до обяд над Източна България, а след обяд и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Лудогорието и планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, предимно..

публикувано на 29.08.24 в 07:20
цар Стефан Душан и българската му съпруга Елена Срацимир

Адресите на любовта – цар Стефан Душан и българската му съпруга Елена Срацимир

Адресите на любовта днес се пренасят в 14 век. Няма как да подминем приказната история на един от най-великите царе на сръбската средновековна държава - Стефан Душан и красивата българска принцеса – Елена Срацимир. Изпод хрониките и митовете ще проблесне една любов, започнала като династичен брак и стигнала до висините на чувствата. Като..

публикувано на 28.08.24 в 21:10

Войната и обикновените хора

Какво е положението в Украйна след масираните руски удари разказа Николета Атанасова. Тя сподели, че по време на най-голямата атака в един ден са били изстреляни над 200 ракети. "Сутринта над моята глава мина една ракета и ПВО - то я свали, така, че тази картина е доста смразяваща. Самите украинци по друг начин приемат всичко това. Казват, че..

публикувано на 28.08.24 в 18:27
Кристиян Илиев и Денис Николов в

"Някой, някъде" е книга с авторски текстове на актьора и режисьор Денис Николов

Гост в предаването "Добър вечер София" е актьорът и режисьор Денис Николов, който освен човек на изкуството е човек и на литературата Той е издал дебютна книга с поезия, чиято премиера ще бъде на 5 септември 2024 г. Разказва, че не му е нужно специално вдъхновение за да пише стихове – може да го прави по всяко време. "Най-голямата ми..

публикувано на 28.08.24 в 17:04
Арман Бабикян

Арман Бабикян за политическата ситуация в страната

Политическата ситуация в страната пред Радио София коментира Арман Бабикян. Той сподели относно служебното правителство: "Аз лично не виждам повод за радост, но смятам това за нормална процедура,", каза той. По думите му спекулациите по отношение на вътрешния министър са свързани с купуването на гласове. Независимо как се казва той, защото той..

публикувано на 28.08.24 в 16:51

Ракът на дебелото черво няма ранни симптоми

Ракът на дебелото черво или т. нар. "колоректален карцином" е най-честият злокачествен тумор на храносмилателната система. Заболяването се нарежда на второ място от всички видове карциноми при жените (след рака на гърдата) и на трето при мъжете (след рака на белия дроб и на простатата), обхващайки около 10% от всички видове тумори...

публикувано на 28.08.24 в 15:42

Фестивалът "Граждански будилник 2024" като част от "Реките на София

Тази година фестивалът “Граждански будилник“ ще бъде част от тридневната програма на "Реките на София 2024“ , а екипът на Радио София ще бъде част от събитието, с предаването "Радиокафе" в събота, 31 август. Малко повече за това което ни очаква през уикенда, разказа в аванс Алескандър Киров, от Български център за нестопанско право..

публикувано на 28.08.24 в 14:49