Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС с декларации в подкрепа на протеста на полицаите

Управляващите смятат, че няма средства за удовлетворяване на исканията на служителите на реда

| обновено на 05.07.17 в 13:15
Партия ГЕРБ да поеме твърд ангажимент и да има стратегия за решаване на проблемите в МВР, призова в декларация от името на групата на ДПС депутатът от Движението Хамид Хамид:

Не звучи никак добре от устата на министъра на вътрешните работи думи като: "Аз леко не разбирам какво искат тези полицаи". Господин министър, чуйте тези хора! Те не протестират затова, че имат празник, както чуваме подмятания, те не протестират, защото не искат да празнуват… Те протестират, защото ножът е опрял до кокала.

Главната причина за недоволството на полицаите е липсата на социален диалог и разнобоят в позициите на политическото ръководство, обяви в декларация от името на БСП депутатът Иван Иванов:

Днес тези полицаи, които ще протестират пред Народното събрание, и срещу които беше оказан неимоверен натиск, за да не осъществят това свое право, имат много основания за това, което правят, и те не трябва да спират пред арогантното отношение на правителството към тях. Ние не приемаме премиерът Борисов да прехвърля отговорности, защото трима, даже четирима министри от ГЕРБ управляват от години МВР, от 2009-а година насам.

Боряна Георгиева от "Воля" декларира пълна подкрепа на партията за исканията на синдикатите в МВР за по-високи заплати. По думите, ѝ възнагражденията в системата трябва да се увеличат със стара дата, от миналата година:

Пари в държавата има и абсолютно има начини как тези пари да бъдат върнати в системата. Ще дам само два примера – относно зарежданията на колите на МВР, колите на МВР са принудени да зареждат от картела, там изтичат десетки милиони левове. Вторият е неефективното събиране на глобите по пътищата. Ако тези първи се възстановят в системата, ще има пари за оборудване, ще има пари за облекла, ще има пари за заплати.

Позицията на Обединените патриоти е, че кабинетът "Борисов 3" е започнал да решава проблемите на полицаите. Вече са отпускани средствата за униформите, изплащат се парите, по около 2 хиляди лева на човек, за специфични дейности. Исканията са справедливи, но моментът не е подходящ, коментира Искрен Веселинов:

Тъй като безспорно в двата месеца от началото на настоящото управление при приет бюджет на дървата, трудно може да се претендира за буквално няколкостотин милиона, които да бъдат насочени в тази посока. В този сух резерви ще се търсят, такова е мнението на голяма част от членовете в Министерския съвет, въпрос на възможности. Дадоха се ясни знаци, че доста занемарени теми в МВР ще бъдат преодолени, в случая с униформите е такъв. Според мен синдикатите беше редно да имат една доза повече към новото ръководство и да залагат на диалога, а не на прибързани протести.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Валентин Попов

Полицейските синдикати: Заплатите ни са малки и недостатъчни, престижът на професията е спаднал сериозно

Полицаите излизат на протест днес, когато МВР отбелязва своя празник, след като не се разбраха с ресорния министър Валентин Радев за увеличение на заплатите още тази година. Въпреки че депутатите единодушно промениха закона, за да решат проблема..

обновено на 05.07.17 в 10:15

Валентин Радев: Синдикатите се заиграват политически с протеста на полицаите

Ден преди протеста на полицейските служители министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че всички искания на синдикатите са обсъдени и по тях се работи. Радев видя в действията на синдикалните лидери политическо заиграване...

публикувано на 04.07.17 в 12:59