Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библейски зоопарк в Йерусалим

Снимка: БГНЕС
В Йерусалим има Библейски зоопарк. Там са събрани животни, които поне веднъж са споменати в Библията. Сбирката не претендира да е пълна. Събира се методично вече 10 години, но още има животни, които се издирват, за да я попълнят. Сред тях има и вече изчезнали. Откриват се техни вкаменелости и те могат да бъдат видени както във витрини, така и възпроизведени чрез компютърна анимация. Вече е изграден и Библейски аквариум.

От въздуха сградата прилича на огромна медуза, разтворила "чадъра си“ на един от хълмовете на Ерусалим сред маслинови дървета. Резервоарите на "морското царство“ са разположени на площ близо 2,5 квадратни километра. От Червено море са пренесени истински огромни корали. За тяхното отсичане са искали специално разрешение от световни екологически организации. За разлика от други аквариуми, където посетителите се разхождат край поредица от малки аквариуми, тук аквариумът е общо взето един и заема голяма част от корпуса на сградата, а посетителите преминават през сухи тунели, като от всичките им страни има вода. На различните места могат да се видят различни риби, защото ихтиолозите са създали специална среда за тях. Като в моретата и океаните, рибите могат да плуват където си поискат, но предпочитат местата, където има храна. Единствено хищниците са отделени в по-малки аквариуми.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Феня Декало.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.