Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Солна стая пази здравето на децата от 171 ОДЗ „Свобода“

Снимка: БГНЕС
От специална солна стая ще се възползват децата в 171 детска градина „Свобода“ в столицата. Това съобщи за Радио София районният кмет на кв. „Надежда“ Димитър Димов, където се намира образователната сграда. Прилагането на терапия със сол влияе на различни здравословни състояния, като астма, хронични респираторни болести, настинки, алергии, кожни заболявания, слаба имунна система и много други.

Идеята за създаването на солната стая е на вече бившия директор на 171 детска градина Диана Русинова. Още от тази учебна година децата ще могат да изпитат благотворното влияние на солните пари.

Както в повечето столични райони, така и в „Надежда“ недостиг на места в градинските групи няма, но при яслените се наблюдава такъв, призна кметът Димитър Димов.

А по отношение на сградната инфраструктура районният кмет обясни, че през последните 2 години, 22 площадки за игра са реновирани в детските градини, като с прилагането на интегрирания план - само в две - филиалът на 27 ДГ и при основната сграда на 137 ДГ, съоръженията няма да бъдат обновени. В момента се работи по проект за енергийна ефективност в 153-то Спортно училище „Неофит Рилски“.

Димов допълни, че всички детски градини и училища са подготвени да посрещнат нормално учебната година, като в момента се освежават пешеходните пътеки в близост до сградите, а където е необходимо се ремонтират и тротоарите.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лек и товарен автомобил се сблъскаха на АМ "Струма"

Катастрофа между лек и товарен автомобил затрудни движението по автомагистрала "Струма", на 3 километра от изхода на София. Двете превозни средства са пътували в една посока.  Тежко пострадал е шофьорът на автомобила, който е откаран в болница.  Движението е възстановено след инцидента. 

публикувано на 25.02.20 в 19:55

46 млн. лева за 44 хиляди студенти в "Студентски практики - 2"

46 милиона лева са осигурени от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, за втората фаза от изпълнението на проекта "Студентски практики" . По време на първата фаза на проекта от края на 2016 година до декември 2018 година са били обучени над 46 хиляди студенти от висшите училища в страната, обясни пред Радио София..

публикувано на 25.02.20 в 17:50

Деца направиха мартенички и украсиха дърво

Традиционната "Работилница на Баба Марта" се проведе днес в сградата на общината в район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“. Деца на различни възрасти изработиха мартенички и украсиха Дървото на Баба Марта пред входа на районната администрация. Малчуганите представиха и впечатляваща хореография като бяха облечени в народни носии. На 2..

публикувано на 25.02.20 в 17:29

СЕТА - рискове и ползи за малкия бизнес

Ратифицирането на първо четене в края на януари на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА, предизвика поредица от протести. Според недоволстващите подписването на търговската спогодба ще наруши правата на българските граждани и ще постави корпорациите и едрия бизнес над държавата в..

публикувано на 25.02.20 в 16:31

"Софийска вода" ще разкопава бул. "Сливница", сменя тръби

На 3 март ще започнат ремонтни дейности за обновяване на тръбопровода под бул. "Сливница". До края на април поетапно ще бъдат сменяни тръби, което ще доведе и до частично ограничаване на движението, съобщи Петьо Велев от "Софийска вода". Булевардът няма да бъде затворен, а ще бъде ограничавано движението в една или две ленти в различни отсечки. Друг..

публикувано на 25.02.20 в 16:09

Ивелина Арабаджиева: Когато хората се обединят, хубавите неща са възможни

В безизходицата си от живота в карловското село Горни Домлян, една майка решава да обособи място, където децата от селото да могат да се учат и да се занимават с различни дейности. Проектът на Ивелина Арабаджиева се казва "Щастливей" и се осъществява с помощта на "Българския фонд за жените". „Това е начин майките с малките си деца..

публикувано на 25.02.20 в 15:51

Изкуствен интелект и компютърно зрение - бъдещето във футбола

Една българска компанията е създала разработка, която помага за развитието на млади футболисти, използвайки изкуствен интелект и по-точно алгоритми за компютърно зрение и машинно знание. В приложеното решение се използват обикновени камери, с които се снимат деца-футболисти и след това върху получения видеоматериал се прилагат разработените алгоритми...

публикувано на 25.02.20 в 15:03