Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солна стая пази здравето на децата от 171 ОДЗ „Свобода“

Снимка: БГНЕС
От специална солна стая ще се възползват децата в 171 детска градина „Свобода“ в столицата. Това съобщи за Радио София районният кмет на кв. „Надежда“ Димитър Димов, където се намира образователната сграда. Прилагането на терапия със сол влияе на различни здравословни състояния, като астма, хронични респираторни болести, настинки, алергии, кожни заболявания, слаба имунна система и много други.

Идеята за създаването на солната стая е на вече бившия директор на 171 детска градина Диана Русинова. Още от тази учебна година децата ще могат да изпитат благотворното влияние на солните пари.

Както в повечето столични райони, така и в „Надежда“ недостиг на места в градинските групи няма, но при яслените се наблюдава такъв, призна кметът Димитър Димов.

А по отношение на сградната инфраструктура районният кмет обясни, че през последните 2 години, 22 площадки за игра са реновирани в детските градини, като с прилагането на интегрирания план - само в две - филиалът на 27 ДГ и при основната сграда на 137 ДГ, съоръженията няма да бъдат обновени. В момента се работи по проект за енергийна ефективност в 153-то Спортно училище „Неофит Рилски“.

Димов допълни, че всички детски градини и училища са подготвени да посрещнат нормално учебната година, като в момента се освежават пешеходните пътеки в близост до сградите, а където е необходимо се ремонтират и тротоарите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици. Инсталацията е озаглавена "Морски свят"..

публикувано на 09.07.24 в 09:49

Писатели, деца и граждани с поклон пред паметника на Вазов в София

Честването на рождениeто на Иван Вазов (днес се навършват 174 години) тази година преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години. От Националния литературен музей канят жителите и гостите на столицата от..

публикувано на 09.07.24 в 08:55