Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трето издание на фестивала за камерна музика "Аджитато"

Фестивалът за камерна музика "Аджитато" стартира своето трето издание на 17 октомври и концертите ще продължат почти до края на ноември, разказа певицата Нона Кръстникова - една от създателките на фестивала в сутрешното ни "Радиокафе". Тя припомни, че agitato означава “развълнувано” - каквито са всички преди да започне фестивалът.

За втора поредна година всички концерти ще бъдат в Първо студио на Българското национално радио. Това е фестивал за различните страни и проявления на камерната музика, като винаги има и една формация, в която един от членовете на състава е бгългарин - в случая това е трио "Атанасов" от Париж - техният пианист е българин, който от малък живее в Париж. Любопитното за него е, че дълго време е свирил и на цигулка, и на пиано, а някои от първите му изяви на сцената са свързани със Светлин Русев (който е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Парижкото радио) - още интересни подрибности за този състав разказа (развълнувано, естествено) Нона Кръстникова - така че чуйте цялото интервю.

Иначе не може да има "Аджитато" без струнен квартет - тази година той идва от Литва, нарича се "Метис" и е с изцяло мъжки състав и впечатляваща биография - победи на конкурсите  „В. Е. Римботи“ в Италия Италия и VIII-мия Международен конкурс в Бордо, Франция, а им предстои и дебют в „Уигмор Хол“ в Лондон. В София "Метис" свирят на 22 ноември. Всъщност съставите, които се канят на "Аджитато", носят "марката за висока класа" на ЕCMA (Европейската академия за камерна музика), основана през 2004 година, една асоциация на европейските музикални университети, академии и фестивали. Така и нашият ансамбъл "Силуети", който открива фестивала на 17 октомври от 19.30 в Първо студио на БНР, съвсем наскоро е приет в престижната листа на организацията и поканен на майсторски класове.

"И един много интересен ансамбъл за свъременна, ама съвсем съвременна музика - CRUSH, който изпълнява творби само от последните години и тук ще представят три премиери. Изискванията към залата са специални, има много подготовка и дори може да се наложи концертът, който е на 25 октомври малко да закъснее, но знам, че публиката ще тазбере" - продължава да разказва Нона Кръстникова, която преподава в Музикалната академия в София, самата пее активно, наскоро имаше успешни гастроли в Лиенц (Австрия), а на 5 октомври ще бъде Чо-Чо-Сан в постановката на Бургаската опера на "Мадам Бътерфлай" от Пучини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29