Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българските иноватори в образованието и мобилните билети

Как "Прознание" достигат шест континента и защо родната Tickey бе избрана от Шербрук и Лисабон

Продължаваме да следваме пътя на иновациите по Радио София. След като им посветихме цяло "Радиокафе", ето още две иновационни истории за разказване - и двете на победители от конкурса за най-иновативно предприятие преди година. Как се развиват и накъде вървят - това потърсихме при срещата с тях.

Първата е свързана с образованието, защото то е в основата на всичко - в изнесеното ни студио гостува Светлана Савова от “Прознание”, които взимат наградата в категорията "Социални иновации", тъй като се фокусират върху децата в неравностойно положение, децата от ромските общности, както и в още една посока - децата на българите по света. “Прознание” е платформа, благодарение на която, където и да се намирате, стига да имате компютър и интернет, имате достъп до качествено образование.

Учителите от уеб платформата работят с ромски организации по места, с които заедно намират помещения (например читалища), които оборудват с компютри и там се обучават децата. За българчетата по света платформата дава възможност да се почувстват близо до техните връстници. Това е особено важно за тези от тях, които не са в големите градове, където има големи български общности, както и тези, които не могат да посещават българско училище.

Важно е да се уточни, че става дума за учене с реален човек, а не за общуване със софтуер. Оказва се, че в началото реакциите са били "доста предпазливи", но щом някой се престрашавал да използва платформата, той то харесвал и го търсел отново. И децата лесно въприемат тази алтернативна форма на обучение.

А всъщност най-първата реализирана идея на екипа е била предоставянето на възможност за учене на деца в болници, които са там за продължителен период от време и така са били принудително откъснати от учебния процес. И се е получило успешно, полезно и им дало силно чувство за удовлетворение, че са направили нещо добро, защото иновациите са главно за това - да улесняват живота на хората, да го правят по-добър.

В момента са в процес на изнасяне на външния пазар, като имат партньори из целия свят - "на шест континента, смело мога да твърдя, като за нашите партньори не предоставяме съдържание, а по скоро им даваме инфраструктурата и помагаме методически на различни образователни организации и корпорации", казва Светлана Савова.

Вторият ни гост - с награда за най-иновативно предприятие, е един от основателите на Тickey, които са разработили възможност за плащане чрез смартфон. И за това четирима от шестимата основатели само преди дни бяха наградени в класацията за най-добрите 30 под 30 (става дума за тези четирима, които са под 30 години като възраст).

Същественото при нас е, че скъпоструващи устройства като валидатори и автомати, са интегрирани в смартфона, обяснява Димитър Димитров. През август те внедряват създадената от тях система в два града - Варна и канадския Шербрук.

Всичко това - с подготовката и реализирането, се случи в рамките на два месеца. За сравнение, в София би трябвало да стартира проект за интегриррана билетна система, който да бъде завършен в рамките на две години. Иначе в момента в София тяхната система се прилага експериментално на 9 местростанции, на които има специални турникети за плащане със смартфон. Първият им реализиран проект е бил в Англия, за фериботи, които там са част от градския транспорт.

Изобщо към случващото се в града и градската мобилност са насочени разработките на Tickey искат да обхванат и паркирането и велосипедите под наем. Иначе, според Димитър Димитров, големите "играчи" в сектора на така-наречените мобилни билети са три - Великобритания, Германия и САЩ, а конкретно в това, което нашата компания прави,
сме лидери в световен мащаб, най-вече защото другите са още в етапа на лабораторните изпитания


Преди две години, когато създателите представят Тickey на различни конференции, "големите" в сектора били доста шокирани, защото ние се появяваме отникъде, от една малка държава, с де факто готов продукт, за който те казваха, че в рамките на 2-3 години ще пуснат на пазара. Идеята хрумва на Димитър в началото на 2014 г. и година и половина по-късно продуктът е факт.

В нашия сектор нешата трябва да се случват бързо, защото работим с най-новите технологии - например, сензорите за близост, които използваме, са създадени в края на 2013 г. Изобщо в мобилните технологии 3-4 години, се равняват на десетилетия в други отрасли. От друга страна, много намалиха разходите за разработка и внедряване, което ни позволява да сме толкова бързи, разкрива нашият гост.

В момента са на финалната права в преговорите с градската управа на Лисабон. Вече провеждат тестове и скоро се надяват да внедрят Тickey.
Там всъщност участваме в програма на общината, която се казва Smart Open Lisboa и цели да привлече колкото се може повече старт-ъп (стартиращи) компании, които да подобрят качеството на живот в града.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29