Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години Оперета

| обновено на 16.10.17 в 18:08

По традиция на Деня на музиката 1-ви октомври Националният музикален театър „Стефан Македонски“ открива новия си сезон с галаконцерт. Тази година празникът е грандиозен, защото дава началото на 100-ия юбилеен сезон от началото на професионалния оперетен театър в България!

За режисьор на галаконцерта беше поканен дългогодишният директор на Музикалния театър, доайенът на Музикалния театър, който е създал много спектакли и е изградил много артисти – режисьорът проф. Светозар Донев.

Много се вълнувах! Първо се вълнувах, защото това е жив театър, всичко може да се случи! Второ – имаше много участници, участваха всички артисти на театъра, оркестър, хор, балет… И трето – защото започва един юбилеен сезон, което е много важно! Някои хора подценяват оперетното изкуство, а то има в себе си много празничност, много жизнерадост и затова е много обичано от обикновената публика! Залата беше препълнена, билетите и за втория концерт са разпродадени, а вече се продават билети и за трети концерт – на 5-и ноември, каза проф. Светозар Донев в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Един истински празник! Още с идването си към театъра усетих, че множеството хора пред входа са загърбили тривиалното си битие и се готвят да празнуват. Видях и много познати – та нали тук ни събират общите ни предпочитания и музикални интереси… От самото начало режисьорският замисъл беше много удачен, като на сцената се събра целият театрален състав – жизнерадостен и готов да даде своето изкуство и всичко за празника. След всяко изпълнение възторгът на публиката се увеличаваше! Цялата атмосфера в Оперетния театър имаше мощно драматично въздействие. Всички бяхме въодушевени и завладени от празника – както артистите на сцената, така и ние на седалките. Музиката се беше превърнала някак в универсалния ключ, който беше отворил душите ни за радост и естетическа наслада! Смятам, че този празничен концерт в Музикалния театър ще остане като един дългосрочен безлихвен кредит за настроението ми и в следващите дни, а защо не и седмици, сподели слушателят на Българското национално радио г-н Румен Дянков от София, който спечели в томболата на „Каста дива” билети за галаконцерта „100 г. Оперета“. Чуйте в звуковия файл целия отзив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.