Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер с творчеството на Маргарита Арнаудова

| обновено на 19.10.17 в 18:13
Снимка: arabesque.bg

Ярък акцент в 50-я юбилеен сезон на Балет „Арабеск” ще бъде спектакълът на 20-и октомври в НМТ "Стефан Македонски", наречен „Вечер с творчеството на Маргарита Арнаудова – голямото име на „Арабеск”.

Тя създаде свой естетически свят, само неин и неприличащ на никой  друг. Този свят е зареден с образност, възвишеност и красота. От него струи любов към живота и хората. Хореографията  й е брилянтна, крехка, силно естетизирана. Но вглеждайки се внимателно в нея, откриваме, че тя е резултат на желязна конструкция, на забележителни знания в изграждането на драматургическата и режисьорска линии, във владеенето на формите и движенията в техния чист и перфектен вид…Творчеството на Маргарита Арнаудова няма преходно значение. Освен значимостта му за културата ни днес, то е и мост между най-доброто от миналото и утрешния ден, четем думите на балетния критик Маргарита Михайлова сред многобройните възторжени рецензии, статии и книги, посветени на легендарната хореографка.

Тази програма в годината на 50-я юбилей на Балет „Арабеск” е нашият дълбок поклон пред личността на Маргарита Арнаудова и нейния оригинален талант, споделят балетистите от елитната трупа за съвременен танц и директора на „Арабеск” Боряна Сечанова.

За подбора на програмата – емблематичните творби на Маргарита Арнаудова „Нестинарка” по музика на Марин Големинов и „Болеро” по музика на Равел, чуйте в интервюто с репетитора на балет „Арабеск” Олеся Пантикина в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.