Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Вълшебната флейта" започна новият киносезон на Ковънт Гардън

| обновено на 24.10.17 в 11:49

С класически спектакъл на Моцартов шедьовър в пълни с публика салони започна новият киносезон на Кралската опера в Лондон Ковънт Гардън. В кината Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян гледахме постановката на знаменития английски режисьор Дейвид Маквикър на "Вълшебната флейта", създадена през 2003 г.

Особен чар има тя! Напомня ми за филма „Приказка без край” с богатството на фантазията и с благородния печат на класиката. Дракон, летящи машини, приказно звездно небе, различни причудливи герои и картини се редуваха по сцената в красив калейдоскоп, пъстър като плетеницата от философски идеи в творбата и пиперливи шеги, както подобава на избрания от Моцарт жанр зингшпил. Вълшебната Моцартова музика се изливаше изящно в изпълненията на австралийския сопран Шевон Стаг в ролята на Памина и швейцарския тенор Мауро Петер – Тамино, и искрящо в изявите на френския сопран Сабин Дьовиел в ролята на Царицата на нощта. Финландският бас Мика Карес, който дебютира на сцената на Ковънт Гардън в ролята на Зарастро, ни впечатли с красивия си тембър, но и с известна интонационна неточност. Артистично най-завладяващ беше големият английски баритон Родерик Уилиямс в ролята на Папагено. Гледахме един спектакъл, подходящ и за деца, и за възрастни. А за нас, българската публика, особено приятно беше да видим как диригентката Джулия Джоунс, се поздравява с концертмайстора на Ковънт Гардън Васко Василев.

Благодаря много за предоставената ми възможност да се насладя на прекрасния​ спектакъл на Ковънт Гардън - Лондон. Гледал съм и други спектакли в този формат и много ми харесва начина на представяне на оперното и балетно изкуство. Операта "Вълшебната флейта" беше впечатляващо изпълнена и ми достави истинско удоволствие, написа на електронната ни поща castadiva@bnr.bg г-н Илия Маринов от София, който спечели билети за прожекция на "Вълшебната флейта" в томболата на предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива".

Следващите прожекции от киносезона на Кралската опера в Лондон Ковънт Гардън ще бъдат на 8-и, 11-и и 12-и ноември, когато ще гледаме шедьовъра на Пучини "Бохеми" с Майкъл Фабиано и Никол Кар в главните роли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.