Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи хирурзи показват на живо във ВМА най-модерните техники за лечение

Безкръвни операции на панкреаса щадят пациентите

Снимка: ВМА

"Мултидисциплинарният подход при лечението на рака на панкреаса" - това е темата на специализиран курс, който събра у нас водещи европейски и български хирурзи в областта на панкреатичната хирургия. Форумът, чийто домакин е ВМА, включва демонстрации на живо от операционните на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, както и от залите за инвазивна гастроентерология.

У нас около 1000 души годишно се диагностицират с тежкото заболяване. Новите техники дават възможност за безкръвно отстраняване на тумора. Демонстрация в първия ден направиха специалисти от Европа, днес на живо от операционната техниката представя проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА.
Мултидисциплинарният подход при лечението на тежкото заболяване изисква то да се провежда във високо специализирани центрове с голям обем на дейност - един от които действа във Военномедицинска академия.

СнимкаЛечебното заведение за шести път е домакин на такова престижно събитие и то на високотехнологична, изключително тежка тема като панкреатичния карцином, отбеляза пред Радио София в началото на форума началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски:

"Аз съм пристрастен, защото сега изпълнявам длъжността началник на ВМА, но ние работихме повече от 10 години заедно с проф. Владов точно в тази тематика. Това е тежка хирургия, която е неатрактивна за много от колегите, заради многото усложнения, трудна работа и други препятствия, но за сериозните хирурзи е предизвикателство, което носи огромно удовлетворение. ВМА е център за България за такъв вид хирургия, отдавна се е превърнала в лечебно заведение, което чертае модата в този тип хирургия. Преди 10 години на такъв курс ставаше дума за отворена хирургия. За нашите хирурзи не съществуват лимити в главите им и това им дава възможност да виждат по-напред...".

СнимкаС подема на лапароскопската хирургия на панкреаса, възможностите за лечение са неимоверно по-високи, стана ясно от разговора ни с ръководителя на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА и директор на курса проф. Никола Владов:

"Става дума за безкръвни операции на панкреаса, което в определени локализации е златен стандарт, а в други тепърва навлиза. Именно затова, организирайки този курс, искаме да си подобрим познанията в областта на рака на панкреаса и да покачим нивото на нашите познания, защото модерната медицина без глобализация, а тя означава всички да говорят на един език, е изключително важна".

Проф. Владов посочи, че причините за развитие на тумор в панкреаса са различни - дори стрес или диабет. Пациентите след тази интервенция се възстановяват напълно до 20 дни. По време на интервенцията с помощта на видеокамера, по безкръвен начин, се отстраняват туморът и околните тъкани.

Още за метода на лечение - чуйте звуковите файлове!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54