Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бохеми“ от киносезона на „Ковънт Гардън“

| обновено на 28.11.17 в 09:21

В ноемврийските прожекции от киносезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“ гледахме новата постановка на операта „Бохеми“ от Пучини, създадена от режисьора Ричард Джоунс. Неговият стремеж е да осъществи връзката между знаменитата класика и днешното светоусещане, със запазване на елементи от стила на епохата в костюмите и декорите на Стюърт Лейнг и с фокусиране върху драмата на главните герои. Мисля, че постановъчният екип е успял да постигне целта си, тъй като ни накара да му вярваме от жизнерадостното начало до трогателния финал, въпреки известно преиграване на американския тенор Майкъл Фабиано в ролята на Рудолф.

В главните роли бяха млади певци, талантливи и визуално много подходящи. Силно ме впечатли австралийският сопран Никол Кар в ролята на Мими. Красивият полски баритон Мариуш Квиечен, когото вече познаваме добре от киносезоните на Метрополитън, беше Марсело. В ролята на Мюзета очаквахме Надин Сиера, но поради заболяване беше заместена от английския сопран от румънски произход Симона Михай. Прекрасно беше, че на диригентския пулт беше музикалният директор на Кралската опера маестро Антонио Папано, който не само извайваше разкошна музикална тъкан в продължение на два часа и половина, но и в антракта отново ни показа как музикалният анализ, направен майсторски с любов, може да бъде вълнуващо музикално пътешествие за зрителите в киносалоните по цял свят!

Чуйте в звуковия файл отзивите на публиката, споделени пред репортерския микрофон на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

На 2-и, 3-и и 5-и декември в кината Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян ще гледаме първия балетен спектакъл от киносезона на „Ковънт Гардън“ - „Алиса в страната на чудесата“ на Кристофър Уилдън. Горещо препоръчвам балетната интерпретация на любимата на много поколения книга на Луис Карол! Спектакълът наистина е фантастично пиршество за сетивата!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.