Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Арабеск и младите"

| обновено на 29.11.17 в 15:45

През месец ноември юбилейният 50-и сезон на Балет "Арабеск" продължава с програма под надслов „Младите в Арабеск и Арабеск и младите“, която представя най-интересните млади хореографи на трупата. На 16-и ноември беше премиерата на „Save the kid” на Филип Миланов и „Моето второ аз” на Асен Наков по музика на Станислав Генадиев.

Много се радвам, че Балет „Арабеск“ даде път на мъжката хореография, защото като че ли съвременният български танц е доминиран от женския тип мислене и чувствителност през последните 15 години. С влизането на Асен Наков в хореографската изява на артиста нещата като че ли се променят и Росен Михайлов има много силен конкурент. „Моето второ аз“ на Асен Наков е много задълбочена и философска работа! Първо, в това хореографско платно той успява да изведе много красив финал. Второ, се лишава от обичайната „риторика заради красотата“ и подчинява всичко на драматургичното развитие. А то е много тънко! Това е един вътрешен монолог за това че всъщност „азът“ се състои от много личности, че ние ставаме „аз-ове“ през другите. И трето, прекрасно е изтанцувано от солистите на Балет „Арабеск“, каза изкуствоведът Петър Пламенов пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Цялата рецензия чуйте в звуковия файл.

Следващият спектакъл на балет „Арабеск” беше на 26-и ноември. На сцената на Музикалния театър бяха изпълнени наградените творби на Асен Наков и Филип Миланов в различни издания на конкурса "Маргарита Арнаудова"„Малки правила“ и „Exit”, както и две миниатюри – „Пътят ми с теб“ на Ангелина Гаврилова и „Късна история“ на Филип Миланов.

През месец декември в юбилейната програма на Балет "Арабеск" под надслов „Месец на класическите постановки” ще гледаме „Пепеляшка” на 2-ри, „Вива ла класика” на 7-и, "Кармина Бурана" и „Болеро” на 15-и и „Лешникотрошачката” на 27-и и 28-и декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.