Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиън": Великобритания е направила отстъпки за границата с Ирландия след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство изглежда е приело искането на Дъблин Северна Ирландия да продължи да спазва европейските закони и регулации и след Брекзит, за да няма твърда граница между Ейре и Северна Ирландия.

Според източници на "Гардиън" главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние е обяснил пред евродепутати, че след дни на интензивни преговори британският премиер Тереза Мей се е съгласила, че Северна Ирландия ще бъде третирана като специален случай.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че е окуражен от напредъка по споразумението за Ирландия и че сделката за развода и правата на гражданите се приближава.

Днес Тереза Мей е в Брюксел, където се среща както с Доналд Туск, така и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Мей се надява да бъде постигнат достатъчен напредък по преговорите за правата на гражданите, сумата за развода с Европейския съюз и границата със Северна Ирландия преди европейската среща на върха на 14 и 15 декември. Тогава европейските лидери могат да дадат зелена светлина с Лондон да започнат разговори за търговска сделка и бъдещите отношения със Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Рязко поскъпване на британската лира след информации за прогрес на преговорите за Брекзит

Британската лира поскъпна рязко обратно над 1,3500 долара след информации за постигнат напредък в преговорите относно излизане на Великобритания от Европейския съюз, известно като Брекзит. Повод за този оптимизъм даде ирландската информационна агенция..

публикувано на 04.12.17 в 15:12
Тони Блеър

Тони Блеър: Брекзит представлява риск за северноирландския мирен процес

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че Брекзит излага на риск северноирландския мирен процес с перспективата за "твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия. Тони Блеър бе един от архитектите на мирното споразумение от Разпети петък през..

публикувано на 03.12.17 в 16:00

Евродепутати настояват да не се прави търговски компромис с британските офшорни зони след Брекзит

Евродепутати настояват в бъдещите договори с Великобритания да залегне клауза срещу търговия със страни, известни като "данъчен рай". Поводът – Обединеното кралство е успяло да опази отвъдморските си територии от "черния списък" на страните, известни..

публикувано на 30.11.17 в 13:09