Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо мораториумът върху новите лекарства ще повлияе лечението?

В столичната онкоболница започват безплатни прегледи за рак на кожата

Клиниката по онкодерматология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в столицата започва инициатива за безплатни прегледи за рак на кожата. Специалистите ще преглеждат безплатно всеки петък от 11 до 12:00 ч.  без предварително записване.

Кожният тумор е най-честото онкологично заболяване в България, затова профилактиката и наблюдението на кожните образувания е от изключително значение, коментира пред Радио София началникът на клиниката доц. д-р Красимир Киров:

"Това е единствената клиника в България, при която може да се извършва комплексно лечение на кожните тумори и считаме за задача да извършваме и цялостна профилактика на кожните тумори. Те са около 14 % от всички злокачествени новообразувания в България - например за 2013 година новите онкологични случаи са 32 хиляди, 4500 са кожните тумори

Малигненият меланом е най-опасният вид злокачествен тумор

По принцип кожните тумори не са опасни по отношение на живота на хората с изключение на малигнения меланом, коментира доц. Киров. От клиниката смятат профилактичните прегледи да станат част от постоянната й дейност. Специалистът посочи, че по време на кампанията "Евромеланома", в която се включва и страната ни, се преглеждат едва около 2000 души. Затова е трудно при такава еднодневна кампания да се открият нови случаи, за да се помогне навреме на повече пациенти. С постоянната възможност за безплатен преглед, повече пациенти ще могат при новообразувание на кожата да се консултират със специалист, без да зависят от направленията, издавани от личните лекари:

Снимка"Прегледите са предимно за хора, които до момента не са се преглеждали. Целта ни е да да установим дали имат злокачествено образувание, да ги информираме дали имат предраково състояние, което трябва да се следи или да се предприеме лечение, както и да ги информираме дали са от рисковия контингент - руса или червена коса, светла кожа, които лесно изгарят на слънцето", посочи доц. Киров.

Нова молекула отпада от терапията от следващата година

Пациенти, диагностицирани в късен стадий на заболяването, ще имат проблем с лечението, заради мораториума върху иновативните медикаменти, категоричен е специалистът. Комбинация от лечение с нова молекула дава шанс за по-дълъг живот на болните, но няма да бъде прилагана от следващата година:

 "Специално за малигнения меланом - препарат, който очакваме от две години, наистина е жалко, че има мораториум върху неговата регистрация. Той е регистриран в България, просто трябва да започне неговата реимбурсация (от НЗОК). След като един препарат е регистриран в Европейската агенция за медицински продукти.  Досега имахме програма с фирми -производителки по т. нар. състрадателни програми за осигуряване на лекарства, но явно ще бъдат прекратени, поне не ни дават нови пациенти да бъдат включвани", обясни доц. Киров.

Още за профилактиката и лечението на заболяването - чуйте звуковия файл!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Болни от рак на кожата остават без иновативна терапия

Онкоболните пациенти с кожен рак ще бъдат лишени от нови лекарства от следващата година заради мораториума върху иновативните медикаменти , заяви пред Радио София ръководителят на Клиниката по онкодерматология в Университетската специализирана..

публикувано на 15.12.17 в 16:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

За музиката като благодат и нишките, които свързват София, Виена и Шабла

Да се разговаря с Бистра Диляноф е истинско удоволствие, защото говори интересно, съдържателно, колоритно и искрено. Родена е в София, завършва Музикалната академия в Пловдив, след което заминава за Виена. Пианист, композитор и диригент, тя гостува в..

публикувано на 30.08.24 в 09:50

Очакват се валежи

Атмосферното налягане ще остане близко до средното за август. Времето през деня ще се задържи почти без промяна През следващото денонощие атмосферата над страната ще бъде неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи,..

публикувано на 30.08.24 в 07:10

Ще има ли протести на медицинските служители

Медицинска федерация "Подкрепа" започва подготовка за провеждане на национални протести и организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване". Причините: липсата на нов колективен трудов..

публикувано на 29.08.24 в 17:33
Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Започва изплащането на помощ от пострадалите от взривовете в Елин Пелин

Започна изплащането на еднократна безвъзмездна помощ на хората с повредено имущество в следствие на взривовете на складовете за фойерверки край Елин Пелин. Какви са критериите и кой ще получи помощ можем да разберем от кмета на общината инж. Ивайло..

публикувано на 29.08.24 в 17:25
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма". До 2..

публикувано на 29.08.24 в 15:55

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

На 22 май 2024 година се навършиха  165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън. По повод тази годишнина..

публикувано на 29.08.24 в 14:25

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма...

публикувано на 29.08.24 в 12:55