Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обзор

Музикалната 2017-а

СнимкаСнимкаОтива си 2017-а. През нея политическите събития до такава степен доминираха ежедневието ни, че има вероятност сякаш постоянния поток брейкинг нюз да ви е откъснал от музиката. Няма страшно, Мюзик Пойнт следеше внимателно за вас всичко по-значимо от музикалната сцена и ви предлага обобщение на събитията от музикалната сцена на Америка и Великобритания.

А за №1 хитове, в това число и за №1 песента на годината, слушайте новия брой на предаването.
В ефира на Радио София сме в петък от 8 вечерта и събота от 1 следобед.

Тенденциите при продажбите на албуми през 2017

2017-а ни даде много добри албуми – от Divide на Ед Шийрън през DAMN. На Кендрик Ламар и CTRL на Сиза. Да не забравяме и как:

  • Хари Стайлс от Уан Дирекшън се опита да съживи рок музика с дебютния си солов албум
  • Джей Зи в своя албум 4:44  призна за изневярата си и поиска прошка
  • Тейлър Суифт се завърна с албума Reputation с тотално различен стил
  • Сам Смит пусна The Thrill of It All
  • Пинк издаде Beautiful Trauma и показа, че успява все още да е релевантна и да пчели все повече фенове
  • А Джордж Майкъл отново влезе посмъртно в класациите с преиздадената версия на Listen Without Prejudice Vol. 1

Някои от тези музиканти използваха трик, познат на индустрията от десетилетие насам. Става дума за комбинацията албум + билет за концерт.

Пинк, Шаная Туейн, Кейти Пери, Тейлър Суифт, Дъ Чейнсмокърс, Сам Смит са само част от тези, които прибягнаха до тази промоция с надеждата да отбележат скок в продажбите.

Какво всъщност представлява този пакет? Имате опция да си купите албума в комбинация с билет за концерт на звездата като конкретно тук в Щатите цената отделно на албума не се вижда – вижда се общата цена. Важното за артистите обаче е феновете да си свалят албума или да си поискат, защото само тогава тази продажба може да се вземе предвид в класацията Билборд 200. Билборд цитира един експерт, според когото около 20-30 процента от хората си искат албума. Във Великобритания процентът е много по-нисък – 5-10. Така е необходимо да има напомняне, за да има финансов смисъл от операцията.

Марун Файв например при пускането на билети за турнето към албума си Red Pill Blues в комбинация с албума казаха на феновете да не забравят да си свалят или поискат албума. Някои критикуват промоцията като посочват, че в желанието си да постигнат добри резултати в първата седмица от пускането на албума музиканти бързат да предложат пакета и така прибързват с обявяването на турне.

Но има и звезди, които експериментират по темата. Тейлър Суифт каза на феновете си, че те могат да подобрят шансовете си да спечелят билет за нейното турне ако си закупят предварително албума й и нейни стоки.

2017-а бе и годината, в която:

  • Така наречените миймс помогнаха за успеха на Bad and Boujee на Мигос, които бяха навсякъде през 2017-та
  • Джей Зи стана първият рап артист, попаднал в Залата на славата на текстописците
  • Кейти Пери разкри душата си в риалити и успя да стане първата личност в Инстаграм, която достигна 100 милиона последователи
  • Поуст Малоун проби с Rockstar, с който отбеляза още едно постижение за рап музиката тази година
  • Ед Шийрън бе ощетен от Грами наградите
  • Ченс дъ Рапър подкрепи финансово училищната система на Чикаго Кейти Пери е първата личност в Инстаграм, която достигна 100 милиона последователи
  • Флагманът на музикалните канали на Би Би Си  - Рейдио Уан стана на 50 години
  • Грайм музиката говореше с езика на младото поколение на Острова

Пробивът на нови артисти

Радиото все още е едно предпочитаните средство за откриване на нова музика. Но има и други средства, които набират популярност. Онлайн платформите за слушане на музика имат свои начини са промотиране на нови песни. YouTube, Spotify и техните сродни платформи са определено фактор. И през 2017-а подобни канали допринесоха за демократизирането на музикалната сцена. Благодарение на тях бариерите за пробиване на поп сцената са по-малко. Сега феновете също имат толкова голямо влияние. Не само музикалните директори.  Но това не е нещо ново. Новото, на което попаднахме тази година е как някои боравят с помощта на т.нар. инфлуенсъри, които ни подтикват онлайн да изберем определен хит за нашия плейлист.

Tha Lights Global е компания, която помага на артисти да популяризират песните. След като артистите органично съберат десетки хиляди последователи в социалните мрежи, компанията включва в действие своите „сошъл мидия инфлуенсърс“. Това са мрежа от 60 влиятелни хора, които общо достигат до 160 милиона потребители в 9 различни платформи. Похватите им са да създават кампании, които правят парчето интересно.

Пример за успех на такава кампания e пробивът наскоро на Lil Pump и парчето му Gucci Gang.

Няма как да не сетим за зората на поп музиката, когато в началото на 60-те в Брил Билдинг в Ню Йорк са се създавали множество хитове - като на поточна линия. Тогава е нямало социалните мрежи, но е имало друг вид инфлуенсъри. За да популяризират песните авторите са пращали свои хора по заведенията. Тези хора са си поръчвали определени песни, за да може цялата зала да ги чуе, вероятно да ги хареса и да си ги закупи. Така са изглеждали инфлуенсърите през 60-те.

Музиканти в ролята на активисти

През 2017-та артисти се включиха активно в събитията от политическия живот, най-вече в Съединените Щати.

Много от тях изразиха недоволството си от управлението на президента Доналд Тръмп и дадоха да се разбере, че ще бъдат стожери на хуманистични ценности и няма да си мълчат. Ден след встъпването в длъжност на Тръмп през януари звезди като Алиша Кийс, Мадона и Максуел взеха участие в Похода на жените – протест, който се случи в различни точки на света. Този поход изпрати посланието, че хората няма да толерират враждебната риторика на президента и ще гарантират, че ще борят за граждански права. Походът на жените се превърна в най-големия еднодневен протест в американската история.

Критиката срещу президента на САЩ продължи и през останалата част на годината като друг ключов момент беше размяната на нападки между администрацията в Белия Дом и някои играчи от Националната футболна лига. Спорът се появи след като играчи последваха стъпките на Колин Каперник,  който отказа да стои прав по време на изпълнението на химна на стадиона. Каперник направи това, в знак на протест срещу насилието от властите в САЩ срещу чернокожи. Президентът разкритикува подобни действия и призова за санкции срещу тези, които не се изправят по време на химна. В отговор повече играчи коленичиха по време на химна и ключови музиканти застанаха зад тях. По време на живото си изпълнение в началото на сезона на популярното телевизионно предаване Сатърдей Найт Лайв Джей Зи бе облечен с футболна тениска с номера на Каперник. 

Недоволство срещу обитателя на Белия Дом изразиха и други като Еминем, който директно напсува Тръмп по време на качването си на сцената на наградите на Би И Ти. Кейти Пери пък по време изпълнението си на Грами наградите със Скип Марли призова за противопоставяне на омразата.

Сексуалното посегателство в музикалната индустрия

Скандалът с Харви Уайнстийн отекна и в музикалната индустрия. Обвиненията в сексуално посегателство заляха Холивуд и политическия свят. Но сякаш не са толкова наситени в музикалния бизнес. Наскоро за Билборд жена, която е на мениджърска позиция в индустрията говори за неписано правило за пазене на мълчание по темата. Жената, останала анонимна, споделя, че както ръководители, така и звезди са давали алкохол на жени и мъже с цел да се възползват от тях, но все още няма големи разкрития в музикалната индустрия, защото хората с власт са здраво стъпили на ключови позиции и има страх от подчинените. Жената посочва, че скандалът с Уайнстийн се е появил, защото той вече не е бил голям фактор в Холивуд. В същото време в що се отнася до музикалния бизнес тя казва, че е тъжно, че дори някои да се осмели да говори започват въпроси за мотивите. За пример – Кеша. Въпреки, че редица артисти застанаха на нейна страна, когато тя обвини продуцента Доктор Лук в дискриминация на сексуална основа имаше и такива, които се запитаха дали тя не е направила това, за да се измъкне от договор. Подобна ситуация за съжаление демотивира изправянето с подобни обвинения в индустрия, която не е имунизирана от ситуации със сексуално посегателство. Крис Корнел почина през май

През 2017-а се разделихме се с именити музиканти като

  • Ал Жеро
  • Чък Бери
  • Глен Кембъл
  • Том Пети
  • Фатс Домино
  • А със смъртта си Крис Корнел и Честър Бенингтън обърнаха вниманието за нуждата от грижа за психичното здраве на артистите

Възраждане интереса към плочите

На няколко пъти през тази година попадахме на статии за нов интерес към плочите. Не само в Америка, но и на Острова.

Дали това е временно увлечение на феновете?

И през 2017-та все повече хора са купували плочи. Консултантската компания Дилойт изчислява, че през тази година продажбата на плочи в световен план може да достигне 1 милиард долара за първи път през 21ви век. Възраждането на винила се усеща най-ярко на Острова, където британската звукозаписна индустрия отбелязва най-висок ръст в продажбите на плочи от 25 години насам. Наскоро американската компанията за абонаменти Vinyl Me, Please обяви плановете си да стъпи и на Острова след като са установили, че там има по-добри условия, отколкото в Америка.

Иначе експерти са на мнение, че пикът тепърва предстои.

Основните клиенти на Острова към момента са запалени фенове, които преоткриват удоволствието от слушането на плоча и по-младите, които тепърва се сблъскват с подобен формат носител.

С търсенето се поставя въпросът и дали има възможност да се отговори на покачващия се интерес. Местата за произвеждане на плочи все още не са готови да инвестират повече, защото не са наясно дали това не е временен интерес към продукт от миналото. Към момента тежестта основно поема  чешката компания GZ, която се очаква да е издала 24 милиона плочи за тази година за сравнение с около 200 хилядите през 1993-а.  От Сони  пък заявиха, че предвиждат изграждане на нов завод за плочи в Япония следващата година. Един от производителите на грамофони Техникс от своя страна обявиха завръщането на класическия си модел от сериите 1200. Не на последно място и магазините са отворени за идеята – от предлагането на осъвременени грамофони до включване на плочи на щандовете. За пример няма как да пропуснем веригата Сейнсбърис на Острова, която е водеща в тази инициатива. Над 200 от магазините й във Великобритания предлагат асортимент от заглавия. Но въпросът остава – дали това в временна носталгия по миналото или плочите стават неименуема част от навиците ни за слушане на музика?

Ето поредната доза събития от 2017-та накратко:

  • Ти Ар Ел и Ънплъгд на Ем Ти Ви се завърнаха и покачиха рейтинга на канала
  • Няколко групи момчета, в това число корейците Би Ти Ес се опитаха да върнат модата на бой бандите
  • Марая Кери направи едно драматично изпълнение навръх нова година, когато отказа да пее на живо накара публиката вместо нея да пее като се оплака, че не чува песента в слушалките си…естествено след това имаше обвинения в саботаж
  • Марк Ронсън се разведе
  • Ар Кели бе обвинен в създаване на секс култ с харем от жени в дома си – нещо, което той отрича

Трагедии, докоснали музикантите

Няколко трагедии се докоснаха пряко до музикантите през 2017-та. Атаката след концерт на Ариана Гранде в Манчестър през май, при която загинаха 23-ма и бяха ранени над 500 бе един от мрачните епизоди. Друг немислим момент бе стрелбата по посетители на музикален фестивал в Лас Вегас. Там загинаха 58 души и бяха ранени 546. Посланието от музикалния и след двете събития – няма да позволим на хора, решени да сторят зло да променят начина ни на живото. И след двата случая артистите се изправиха смело на сцената и продължиха напред. В същото време индустрията обмисля нови начини за гарантиране сигурността на феновете.

Природни трагедии също подтикнаха музикалния свят към действие като най-ярко в съзнанието изникват опустошителните урагани Харви, Ърма и Мария. Звезди от всякакви жанрове се включиха в благотворителен телевизионен маратон през септември за да помогнат за възстановяването след като смъртоносните урагани Харви и Ърма отнеха живота на десетки и нанесоха масови щети от Тексас до Флорида. По ръководството на продуцента Скутър Браун и хип-хоп звездата Bun B Джъстин Бийбър, Ариана Гранде, Гуен Стефани, Ники Минаж и много други помогнаха за събирането на средства в размер на над 44 милиона долара.

Луис Фонси пък бе водещ при усилията на музикантите за помощ при възстановяване на Пуерто Рико след като островът бе ударен от урагана Мария и след земетресението в Мексико. По време на стихията в Пуерто Рико бе разрушен квартала Ла Перла. Това е кварталът, където е бил заснет клипа към мега хита Despacito. За Билборд Фонси каза през септември: „Силно съм обвързан с Ла Перла. Кварталът даде толкова много пъстрота и енергия на видеото. Сега е напълно разрушен. Бяхме в процес на работа с изграждането в Ла Перла на музикален център. Имах намерението да даря няколко музикални инструмента по Коледа. Сега, забравете за музикалния център – буквално трябва да започнем слагането на първите тухли“.

2017-а бе годината и на щастливи музикални родители

  • Джанет Джаксън стана майка за първи път
  • На Фарел му се родиха тризнаци
  • Бейонсе роди близнаци
  • Шон Пол стана татко за първи път
  • Ей Джей Маклийн от Бекстрийт Бойс и съпругата му посрещнаха второто си дете
  • На Сиара и се роди втора дъщеря
  • Адел сключи брак

Не пропускайте специалния ни брой този уикенд за номер едно песните на 2017-а. В двучасовото ни предаване ще ви пуснем и песента, която оглави едновременно британския и американския годишен радиочарт. Това е една песен, чиято история по създаването й ни показва, че човек не може да избяга от късмета си. Коя е тя? Ще ви кажем в специалния ни брой този уикенд.

След седмица Мюзик Пойнт се връща към актуалните хитове от двете страни на Атлантика.

Дано в 2018-а да има повече доброта.
Пожелаваме ви да сте здрави, усмихнати, позитивно мислещи и също така естествени!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05