Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергин Борисов: Едва две линии на градския транспорт достигат до природен парк "Витоша"

От Столичната община не са съгласни с това твърдение

Снимка: БГНЕС
Наред с протестите за Пирин, в последните седмици, особено актуална става темата и за използването на ресурсите на Витоша.

Сега ще обърнем внимание на проблема, само че не в посока на лифтовите съоръжения, а по отношение на транспортното обслужване до планината. Или по скоро за липсата на такова.

Едва две линии на градския транспорт достигат до природния парк, а другите обслужват кварталите в Подвитошката яка. По линия 66 се движат едва три автобуса, които са крайно недостатъчни.

За да бъде нормален излетният транспорт, той трябва да е начесто, трябва да е с автобуси, които да са оборудвани за пренос на велосипеди, трябва да бъдат с туристическо разположение на седаблките, трябва да могат да пренасят туристически раници и оборудването, което туристите биха искали да вземат със себес си в планината и трябва да са на достатъчен интервал.

В момента всички излетни линии, т.е. линия 122, 123, 98, 66, 63, 163  - тези линии се движат само и единствено през почивните дни
.

През годините бяха закрити няколко автобуса - с номера  61 и 261, коментира пред Радио София Гергин Борисов от неправителствената организация „Спаси София“.

В същото време от Столичната община се свързаха с нас, за да съобщят, че линиите са повече от две. Очаквайте през деня и мнението на специалист от Центъра за градска мобилност.

Снимка

Карта на транспортните връзки до Природен парк "Витоша"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важно ли е да знаем какво е медийна грамотност и с какво е полезна тя?

Медийната грамотност е постоянна и трудна цел за всеки, нужно е да се полагат усилия, за да се използва. За какво ни е необходима тя? За да правим по-добри и информирани избори за нашия живот. Медийна грамотност е способността да се достъпва, оценява и интерпретира медийното съдържание и умението да се общува с него. Тази дефиниция даде преди..

публикувано на 16.08.24 в 11:39

Мащабният фестивал "48 часа Варуша юг" отново завладява старата столица

Мащабният фестивал „48 часа Варуша юг“ отново ще завладее Велико Търново. Тазгодишното издание се провежда между 16 и 18 август, а програмата му е изпълнена със събития от всяка сфера на културата. Зад „48 часа Варуша юг“ стои културният център ТаМ, чийто съосновател Галин Попов над 10 години вече работи по събитието. Тази година се..

публикувано на 16.08.24 в 11:05

Медитация и фокус в музиката на Емилиян Гацов-Елби

Еvocations е авторска музика от най-новия носител на наградата "Аскеер", композитора Емилиян Гацов-Елби. Каква е разликата от това да се създава музика от вътрешния повик и в колаборация с някой? "Мога да кажа, че покрай работата ми в театъра и въобще правенето на саундтраци и всякакви сценични музики съм съм правел всякакви неща. Разликата..

публикувано на 16.08.24 в 11:05

Нора Караиванова в моноспектакъла "Сънища", написан специално за нея

Нора Караиванова, изпълнителката от втория сезон на Music Idol, влиза в нова роля – в това на актриса. Феновете на певицата могат да я гледат в моноспектакъла, създаден специално за нея от Иво Сиромахов, „Сънища“. Мюзикълът ни пренася в живота на касиерка в хипермаркет, която се опитва да избяга в света на фантазиите си. Пиесата е музикална комедия,..

публикувано на 16.08.24 в 09:38

Горещото време продължава, в София днес около 34°

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западните и централни части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, а в източните райони, където и през втората половина от деня ще остане слънчево, умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури..

публикувано на 16.08.24 в 07:35

Арестуваха 7 души след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът е подаден в полицията  минути след 19:00 в четвъртък. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор са се намесили и други хора.  В крайна сметка спорът е прераснал в бой между няколко десетки души...

публикувано на 16.08.24 в 06:37
Годината е 1355-а...

"Активна" карта проследява над 200 г. промени на Второто българско царство

Фондация "Активна историческа карта" завърши новата си карта за Второто българско царство (1185 – 1396 г.) , предназначена за училища, учители и любители на историята. "Първо направихме цифрова карта на Третата българска държава, на Второто българско царство, предстои да съставим и на Първото. И в този период се водят войни, има териториални..

публикувано на 15.08.24 в 17:44