Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са правата ни при отменено пътуване

Снимка: pixabay.com
Авиокомпаниите са длъжни да осигурят грижи за пътниците при тежки метеорологични условия. Те трябва да предоставят храни и напитки и дори да предложат настаняване в хотел, ако има извънреден престой на летището. Това заяви изпълнителният директор на Европейския потребителски център към КЗП Игнат Арсенов. Преди всичко, обаче, е необходимо пътниците да се информират за това, дали ще се осъществи даденият полет, за да се избегнат неприятни ситуации.

Заради усложнената зимна обстановка не само у нас, но и в други европейски държави, отменените, закъснелите или пренасочени полети са постоянни. Важно е, обаче, правата на пътниците в тези случаи да бъдат гарантирани. По думите на изпълнителния директор на Европейския потребителски център Игнат Арсенов, пътуващите в рамките на ЕС, или пристигащи на такова летище, са добре защитени. Макар компанията да не дължи обезщетение, което може да варира от 250 до 600 евро, заради извъредните обстоятелства, каквито са метеорологичните условия, тя е длъжна да предостави информация на пътниците, каза Арсенов.

При отменен полет пътникът може да изисква възстановяване на сумата за билета, което трябва да се случи в еднодневен срок. Ако обаче пътникът не избере този вариант, авиокомпанията е длъжна да премаршрутира полета или да осигури друг транспорт до дестинацията. Но през този период отново трябва да се осигурят необходимите грижи като храна, напитки и настаняване в хотел.

Игнат Арсенов допълни, че тези, които са избрали да използват ж.п. или автобусен транспорт, също трябва да се информират за промени в пътуването и да си предвивят достатъчно време, за да стигнат до гарата, тъй като при изпускане на превозното средство, превозвачът не възстановява сумата за билета.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещото време продължава, в София днес около 34°

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западните и централни части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, а в източните райони, където и през втората половина от деня ще остане слънчево, умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури..

публикувано на 16.08.24 в 07:35

Арестуваха 7 души след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът е подаден в полицията  минути след 19:00 в четвъртък. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор са се намесили и други хора.  В крайна сметка спорът е прераснал в бой между няколко десетки души...

публикувано на 16.08.24 в 06:37
Годината е 1355-а...

"Активна" карта проследява над 200 г. промени на Второто българско царство

Фондация "Активна историческа карта" завърши новата си карта за Второто българско царство (1185 – 1396 г.) , предназначена за училища, учители и любители на историята. "Първо направихме цифрова карта на Третата българска държава, на Второто българско царство, предстои да съставим и на Първото. И в този период се водят войни, има териториални..

публикувано на 15.08.24 в 17:44

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица. След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата.  В..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

От Националния младежки форум запознаха депутати с 12 предлагани от тях неотложни мерки

От Националния младежки форум (НМФ) се обръщат към млади, активни граждани, организации, местна и национална власт с оглед на наслояващото се напрежение около законодателни, политически и социални проблеми, които се отнасят пряко до младите граждани на страната. Вчера представители на НМФ участваха в кръгла маса на тема: “Възможности за..

публикувано на 15.08.24 в 16:15
Снимки: Антикорупционен фонд

Корупционната схема за софийските отпадъци е функционирала дълги години

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) извърши разследване в 2 части: "Властелините на пръстта" и "Едрогабаритни схеми" за методите, по които хора от Столичния инспекторат от години източват бюджета на Столичната община през събирането и откарването на отпадъци в съответните депа. "Дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат е..

публикувано на 15.08.24 в 15:10