Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискриминирани ли са жените на пазара на труда у нас

Има ли дискриминация спрямо жените на пазара на труда? Това е темата на днешната ни "Радиоприемница", която тази седмица е посветена на дамите.

Данните на Евростат сочат, че жените в ЕС са с по-високо образование, но с по-ниско заплащане, а дамите заемат само 1/3 от ръководните позиции в страните членки.

За да разберем каква е ситуацията у нас, разговаряхме с експерта по човешки ресусри Свилен Панков, със специалиста в областта Ясмина Тал и със зам.-председателя на КЗД - Баки Хюсеинов.

Свилен Панков, експерт по човешки ресурси в една от международните консултантски компании, която има представителство и у нас вече 25 години, посочи, че според него се полагат много усилия, за да няма дискриминация, но те се полагат точно, защото тя съществува.

Със сигурност не може да се твърди, че абсолютно няма никакво значение дали си мъж или жена. Според мен има значение, каза той. 

Свилен Панков сподели и някои добри практики, като посочи, че в компанията, в която работи, много ясно са разпределени отговорностите между мъжете и жените и полът няма никакво значение.

Когато става въпрос за интервю за започване на работа, също няма значение дали кандидатът е мъж или жена, имат значение компетенциите и как отговарят те на въпросната позиция.

Той коментира и един от стереотипите, наложени в обществото, според който мъжете са по-добри лидери.

Аз много ценя различната гледна точка, която жените имат. Научно е доказано, че жените мислят по различен начин от мъжете, но това не ги прави по-лоши за дадена позиция. Напротив, различната гледна точна е много важна и според мен в един екип и една организация, когато има дисбаланс, има по-малко жени или мъже, това ясно може да се усети, каза Свилен Панков.

Според статистиката на КЗП има тенденция на увеличаване на жалбите, които постъпват в комисията, като около 80 процента от тези жалби са от жени, които са се почувствали дискриминирани от техните работодатели. Това каза зам.-председателят на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов.

Баки ХюсеиновПериодично се увеличават жалбите, свързани с реализацията на пазара на труда на жените в България. В това отношение българското законодателство е хармонизирано с европейското, има законова основа, на която можем да се базираме и да решаваме въпросите, които касаят равнопоставеността на мъжете и жените в България. Има и много конвенции, които са ратифицирани в България и върху които можем да стъпим, за да вземем съответните решения в КЗД.

Статистката у нас обаче сочи, че с 11% е увеличена икономическата активност на мъжете спрямо жените, което показва, че сред икономическите субекти у нас все още има дискриминационни прояви, посочи Баки Хюсеинов.

Не бих казала, че има дискриминация, а по-скоро големият въпрос е - какви са амбициите и желанията Ясмина Талза развитието при жените и как нашата култура подготвя момичетата за това, какъв кариерен път те ще изберат.

Като човек и като специалист вярвам, че ние променяме средата, всички ние – жените и мъжете, и сме активни участници в управлението на своя професионален път, каза специалистът в областта на човешките ресурси Ясмина Тал.





Тя допълни, че е важна средата, в която хората растат, а личните примери, които имаме в най-близкото си обкръжение, много често определят житейския сценарий на човек. 

Целия разговор на Олга Добрева със Свилен Панков - вижте във видеото.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представr новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52