Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискриминирани ли са жените на пазара на труда у нас

Има ли дискриминация спрямо жените на пазара на труда? Това е темата на днешната ни "Радиоприемница", която тази седмица е посветена на дамите.

Данните на Евростат сочат, че жените в ЕС са с по-високо образование, но с по-ниско заплащане, а дамите заемат само 1/3 от ръководните позиции в страните членки.

За да разберем каква е ситуацията у нас, разговаряхме с експерта по човешки ресусри Свилен Панков, със специалиста в областта Ясмина Тал и със зам.-председателя на КЗД - Баки Хюсеинов.

Свилен Панков, експерт по човешки ресурси в една от международните консултантски компании, която има представителство и у нас вече 25 години, посочи, че според него се полагат много усилия, за да няма дискриминация, но те се полагат точно, защото тя съществува.

Със сигурност не може да се твърди, че абсолютно няма никакво значение дали си мъж или жена. Според мен има значение, каза той. 

Свилен Панков сподели и някои добри практики, като посочи, че в компанията, в която работи, много ясно са разпределени отговорностите между мъжете и жените и полът няма никакво значение.

Когато става въпрос за интервю за започване на работа, също няма значение дали кандидатът е мъж или жена, имат значение компетенциите и как отговарят те на въпросната позиция.

Той коментира и един от стереотипите, наложени в обществото, според който мъжете са по-добри лидери.

Аз много ценя различната гледна точка, която жените имат. Научно е доказано, че жените мислят по различен начин от мъжете, но това не ги прави по-лоши за дадена позиция. Напротив, различната гледна точна е много важна и според мен в един екип и една организация, когато има дисбаланс, има по-малко жени или мъже, това ясно може да се усети, каза Свилен Панков.

Според статистиката на КЗП има тенденция на увеличаване на жалбите, които постъпват в комисията, като около 80 процента от тези жалби са от жени, които са се почувствали дискриминирани от техните работодатели. Това каза зам.-председателят на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов.

Баки ХюсеиновПериодично се увеличават жалбите, свързани с реализацията на пазара на труда на жените в България. В това отношение българското законодателство е хармонизирано с европейското, има законова основа, на която можем да се базираме и да решаваме въпросите, които касаят равнопоставеността на мъжете и жените в България. Има и много конвенции, които са ратифицирани в България и върху които можем да стъпим, за да вземем съответните решения в КЗД.

Статистката у нас обаче сочи, че с 11% е увеличена икономическата активност на мъжете спрямо жените, което показва, че сред икономическите субекти у нас все още има дискриминационни прояви, посочи Баки Хюсеинов.

Не бих казала, че има дискриминация, а по-скоро големият въпрос е - какви са амбициите и желанията Ясмина Талза развитието при жените и как нашата култура подготвя момичетата за това, какъв кариерен път те ще изберат.

Като човек и като специалист вярвам, че ние променяме средата, всички ние – жените и мъжете, и сме активни участници в управлението на своя професионален път, каза специалистът в областта на човешките ресурси Ясмина Тал.





Тя допълни, че е важна средата, в която хората растат, а личните примери, които имаме в най-близкото си обкръжение, много често определят житейския сценарий на човек. 

Целия разговор на Олга Добрева със Свилен Панков - вижте във видеото.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34