Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Стоян Чиликов: Човек умира, когато стане индиферентен

отец Стоян Чиликов
Снимка: svgeorgi.com

В края на зимата обикновено се замисляме за необходимостта от пречистване, като най-често свързваме това пречистване с Великденския пост. Постът в християнската традиция е преди всичко в един духовен план, а чисто физическото му измерение по-скоро подпомага човека, когато той има духовна борба, каза пред Радио София отец Стоян Чиликов от столичния храм "Св. Георги Победоносец".

Постът възниква още в Апостолската епоха, като Иисус Христос е постил 40 дни и 40 нощи преди да излезе на своето служение. Преди него има свидетелства в Стария завет как, преди да излязат на служение, пророците са постили. В познатия ни днес вид обаче, постът се появява някъде около IV век с лишаването от тези храни, които ги има и в нашето съвремие. В началото на поста някои вярващи съблюдават строг отказ от храна и напитки, в знак на благочестие и силна вяра, за да може да влязат в поста по-събрани в себе си.

Важно е да разберем, че постът е нещо индивидуално, което всеки човек може да разбере според силите си, възможностите си и здравословното състояние и е желателно да се посъветват с духовник, изтъкна отец Стоян. Неговият смисъл е във въздържанието, което помага на вярващите да се обърнат по-добре към Бога. Посланието за въздържание може да бъде открито дори в притчата за греха на Адам и Ева в рая, които получават забрана от Господ да ядат райската ябълка. Днес това, което правят християните, е да изпълняват точно тази първа заповед за въздържание:

По пътя ни, в борбата ни за Христос ние се опитваме наистина да се въздържаме от злото. За съжаление начинът на живот, който виждаме в обществото, даже и в църквата, показва, че сме склонни да се отдаваме на лошата страна от нашата човешка природа. Тогава вършим злини, вършим интриги. Когато ги вършим съзнателно, човешката душа в себе си умира.


Задачата на православната аскетика е да върне човека на правилния път, да го върне в прегръдката на Бога. Част от нея са и тайнствата на изповедта и причастието. За да може човек наистина да участва по-съзнателно в изповядването, той пости. Чистото лишаване от храна е външната форма, но по-важно значение има духовното измерение на въздържанието. Защото много по-трудно е човек да се въздържи от злото, отколкото от това да яде месо или кашкавал или друг продукт, който не се приема по време на пост.

В забързаното ни време изглежда сякаш все повече хора се обръщат към християнските ценности и Бога само по време на големите християнски празници, като тази тенденция дори породи определението "празнични християни". Според набюденията на отец Стоян Чиликов в храма влизат енориарши, които изповядват вярата си и водят християнски начин на живот, но има и много хора, които наистина идват само на празници. Има различни причини за това, като сред тях са липсата на знание и опит, с които разполагат вярващите хора, а понякога дори може да се дължи дори на разочарование от определен свещеник. Точно тук често идва опасната индиферентност, предупреди отец Стоян:

Човек трябва да търси. Когато си даде ясна сметка какво иска от живота си, когато си зададе основни духовни въпроси, тогава той започва да търси и рано или късно намира. Аз съм убеден, че в момента, в който човек стане индиферентен, тогава той умира.         



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55