Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбъдната мечта:

Росен Ненчев: С маестро Карерас ще изпеем най-хубавите канцонети

Снимка: Личен архив
Той е завършил Софийската математическа гимназия, Финанси в УНСС и Финансов мениджмънт в Сиатъл. От дете обича музиката, пее в хор "Бодра смяна" и затова съвсем естествено завършва и Музикалната академия в София, а след това и Музикалната академия "Марчиали" в Милано.

На въпрос: "Какво е общото между математиката и музиката, с усмивка отговаря": Музиката е  математика. Тя е съвкупност от метрични стойности.

Винаги с респект и огромна благодарност си спомня за своя ментор - баса Франко Федеричи, с когото дебютира на сцената на Летния фестивал в Бергамо през 2010 година. Оперният певец, за когото говорим, е Росен Ненчев, който от есента на 2017 г., след успешно представяне в първия майсторски клас на Красимира Стоянова, е сред назначените солисти в Софийската опера. Освен в класа на маестра Стоянова, Росен Ненчев е и сред участниците във втория и трети майсторски клас (2017 и 2018 г.) на Хосе Карерас в Пезаро, Италия. Именно с името на един от трите най-големи и обичани тенори в света е свързана новината за нашия млад певец. На 21 октомври той ще излезе на сцената в "Арена Армеец" до знаменития Хосе Карерас. 

За Росен Ненчев това е сбъдване на мечта немечтана, нещо свише. Всъщност, всичко има обяснение и в случая това, което е помогнало на нашия певец, е неговият талант, който не остава незабелязан както от маестро Карерас, така и от импресарските агенции, които следят изявите на участниците в майсторските класове.

Така след последния концерт на Хосе Карерас в София, на 3 декември 2015 г. - като част от прощалното му турне, той се завръща отново у нас. Този път сцената ще бъде по-голяма - не тази в НДК, а в зала "Арена Армеец", а патрон на събитието е Христо Стоичков.

Росен Ненчев гледа на това свое участие като на звезден миг, в който ще бъде редом до една от легендите на оперното изкуство на ХХ век. Казва, че започва да се готви за предстоящия концерт още от сега, като обещава интересна програма, в която заедно с маестро Карерас ще изпълнят най-хубавите канцонети.

Още - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11 минути аплодисменти след премиерата на "Стажантът" в Кан

Дългоочакваният филм „Стажантът“ - един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ в Кан, се радва на продължителни аплодисменти след прожекцията му. Филмът разказва за ранните години на Доналд Тръмп , тогава строителен предприемач, и за отношенията му с неговия довереник и ментор, адвокатът Рой Кон, който е тясно свързан с..

публикувано на 22.05.24 в 13:50

В Самоков официално откриха шахматен клуб за деца

Клуб по шахмат "Самоков“ бе официално открит в Градската художествена галерия "Проф. Васил Захариев“ в града. Автор на инициативата е Евгени Гюнкин. Пред Радио София той посочи, че това е добра възможност за децата да не стоят дълго пред компютъра, да имат смислена дейност и друга насока на свободното си време. Младите шахматисти бяха..

публикувано на 22.05.24 в 13:49

Авария остави без топла вода голяма част от София

За три дни без топла вода остават няколко големи района в столицата, поради авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Създадена е незабавна организация на аварийните екипи, които ще работят денонощно до пълното възстановяване на услугата. Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул...

публикувано на 22.05.24 в 13:28

Фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ оживява с внушителен 3D мапинг

Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май. Той е част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ и се показва за втори път в столицата, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската..

публикувано на 22.05.24 в 12:07

Слънцето пробива облаците, но за малко

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу четвъртък на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, съобщиха от НИМХ. Главно в..

публикувано на 22.05.24 в 07:35