Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ядат ли виетнамците кучета, защо ще арестуват световната рекордьорка Йорданка Благоева и скандалите около Битолския надпис

БНР Новини
6
Йорданка Благоева в градината, където отглежда повече от 90 билки, цветя и дървета.
Снимка: Десислава Веселинова

„Покана за пътуване” отново е пъстър коктейл. Ето какви са ароматните му съставки съставки:
Медалистката от две олимпиади в сектора за висок скок – Йорданка Благоева със сигурност действа ободряващо всекиму. И петимата ѝ внуци я наричат екшън-баба. Тя неотдавна отпразнува 70-ата си годишнина и не спира да обикаля страната с документалния филм за живота ѝ „Отвъд скока”. Йорданка Благоева е най-известната жителка на родното си село Горно Церовене, не само защото е единствената му жителка, поставила световен рекорд, ами понеже не спира да го хвали. В сърцето си, обаче тя къта още едно място. То е край язовир „Искър”, където Данчето отглежда своя лична райска градина, охранявана от 80-килограмовата шар-планинска овчарка Конан. Благоева разкрива и тайната защо ако някога я арестуват, това ще е за кражба на цвете.
Художникът Иван Яхнаджиев споделя необичайната си гледна точка към Ню Йорк, където е прекарал повече от месец със сина си Александър. Първото, което направило впечатление на твореца, бил надписът във всяко такси, че който убие шофьора го чакат 24 години затвор. Не по-малко интригуващо, според него, е поведението на хората, които се молят пред Статуята на свободата като пред икона.
В рубриката „50 места от българската история отвъд България” Теодор Борисов повдига завесата пред скандалите и конспирациите около Битолския надпис. Текстът на старобългарски език, открит през 1956 г. в македонския град Битоля, е от времето на последния владетел на Първото българско царство Иван Владислав. Първоначално плочата е изложена в градския музей, български учени, предрешени като туристи, успяват да я копират и написват аргументиран труд, който развихря държавен скандал с Титова Югославия през 1970 година. След него за повече от 20 години надписът е заключен в трезор. Днес е част от експозицията за средновековна история, но без обяснителен надпис.
Десертът в „Покана за пътуване” е … развенчаването на митовете, които българите си отглеждат за Виетнам: че Сайгон е градът на хилядите велосипеди, че виетнамското кафе има вкус на счукани дървеници, че там всички са чували за България и че ядат кучета.Още приключения от „Покана за пътуване” на страницата на предаването във Фейсбук

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия