Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойде ли време за облекчаване на забраната за пушене

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Една тема, предизвикала много спорове през годините и сякаш позабравена напоследък, излезе отново на дневен ред. Става дума забраната за пушенето в закрити помещения. В края на миналата седмица отново се заговори за частична отмяна на тази забрана, регламентирана със закон още от 1 юни 2012 година.

Идеята дойде от вицеприемиера Валери Симеонов, според когото забраната за пушене на закрито се нарушава дори и в парламента. Това е срам за българската законодателна система и е показно, че правилата у нас не се спазват, коментира вицепремиерът. Той предложи да има обособени помещения в заведенията, в който да може да се пуши, което всъщност е първоначалната идея на депутатите преди 6 години. След разгорещени дебати тогава, народните представители все пак се спряха на варианта, пушенето в закрити помещения да бъде забранено изцяло.  

Данаил Конов попита столичани и гостите на града какво мислят за възможността отново да се пуши в заведенията. Почти всички анкетирани са отговорили, че са категорично против и определят тази идея като крачка назад.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравните власти с дискусия за предстоящия грипен сезон

Българското сдружение по иновативна медицина организира дискусия утре - 9 октомври на тема - "Нека намалим риска, да се ваксинираме!".  Сред останалите теми са : Кога и какво да очакваме от предстоящия грипен сезон 2024-2025 г.? Какви са препоръките на СЗО за превенцията от остри респираторни и грипни заболявания? Ползите за общественото и..

публикувано на 08.10.24 в 15:52
Проф.д-р Красимир Андонов

Започна записването за Националния конкурс по фотография "Анастас Стоянов"

Националният конкурс за фотографско изкуство "Анастас Стоянов" - Самоков търси своите кандидати сред професионалисти и любители от цялата страна. Конкурсът е учреден през 2017 година, когато с решение на Общинския съвет, Община Самоков приема статута и учредява Национална награда за фотографско изкуство. Целта е, от една страна, да се отдаде..

публикувано на 08.10.24 в 15:09
Проф. Аксиния Джурова

Скулпторът Георги Маринов с нова изложба, посветена на темата за Вавилонската кула

Тази вечер, в галерия "Стубел", ще бъде открита изложбата на известния скулптор Георги Маринов , наречена „Вавилонската кула“ . Куратор на експозицията е изкуствоведът проф. Аксиния Джурова . Чрез серията пластики, които ще бъдат показани, Георги Маринов продължава упорито и последователно да ни въвлича в етапите, през които преминава, разработвайки..

публикувано на 08.10.24 в 14:32

Преживели сме втория най-топъл септември

Миналият месец е бил вторият най-топъл септември, регистриран някога в световен мащаб, в една изключителна година, която „почти сигурно“ ще се превърне в най-горещата в историята, съобщават от Службата на Европейския съюз за наблюдение на климата "Коперник". Средната глобална температура през миналия месец е била втора по големина след септември 2023 г...

публикувано на 08.10.24 в 13:50
Психологът Димитър Драганов

"Красивото чудовище" - книга за многообразните проявления на нарцисизма

Психологът Димитър Драганов разглежда темата за нарцисизма в новата си книга „Красивото чудовище“ . Това е втората му прозаична книга, в която разкрива хоризонтите на темата за многообразните проявления на нарцисизма и нарцистичното личностно разстройство. "Красивото чудовище“ е един красив оксиморон . Тук става въпрос за един психологически..

публикувано на 08.10.24 в 13:06
Woomb - в началото дуо, а днес група, която печели международно внимание

Българската група Woomb е сред номинираните за наградите MME Public Choice Award

Казват, че добрите новини идват бързо. За българската музика такава новина е свързана с една българска група, която екстремно набира популярност на музикалната сцена у нас. Става дума за Woomb,  познати и от конкурса за нова българска музика на БНР – “Златна пролет", където спечелиха тазгодишната награда в категорията "Евросоник" ...

публикувано на 08.10.24 в 11:51

Издателство "Просвета" с нова инициатива - "От ученици за ученици"

В началото на учебната година издателство “Просвета” започна нова голяма инициатива “От ученици за ученици” . Целта на иновативната идея е да предостави възможност на учениците сами да създават уроци и да обяснят учебния материал със свой подход и по близък до тях начин . Първите уроци, създадени от ученици за ученици, вече са налични в..

публикувано на 08.10.24 в 11:35