Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват Бургаските музикални празници "Емил Чакъров“

С премиерата на операта "Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев тази вечер започват Бургаските музикални празници "Емил Чакъров“. Тазгодишното издание на фестивала, който по традиция се провежда на сцената на Летния театър, е посветено на 70-годишнината от рождението на световноизвестния български диригент.

Това е фестивал, по който ние работим почти цяла година, в който искаме да има за всекиго по нещо. Това не е строго оперния фестивал, който правехме преди години. Сега има по-разчупена форма, за да можем да обхванем максимален обем публика.

Тази година отбелязваме 70 години от рождението на Емил Чакъров. Отдаваме голямо значение на неговия юбилей! Това е едно от големите български имена изобщо в музикалния небосклон! Започваме с премиера на „Луд гидия“. Тук от много години не е правено българско заглавие. Това е една много популярна опера, българска класика. Мисля, че беше време и нашата публика да гледа нещо българско и се надявам да ѝ хареса, каза директорът на Бургаската опера Александър Текелиев пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Александър Текелиев.


Цялата програма на фестивала вижте тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.