Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Гюров: Санкциите за незаконно пълнене на газови бутилки не са достатъчни

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор организира акция за проверки на пълначните станции и пунктовете за зареждане на газови бутилки заради зачестилите инциденти с газови бутилки и увеличения брой на пострадалите. Основният проблем за сигурността на тези технически средства е в количеството газ, което се пълни. Задължително е пълненето да се прави до определен обем, като се оставя буфер от газообразна част, който позволява при нагряване на бутилката течната част да се разшири и да заеме свободния обем, при което се запазва безопасността на използване.

Димитър Гюров - началник на Регионалния отдел за София и София област в агенцията обясни пред Радио София, че лицензираните пълначни станции за газови бутилки са различни от обикновените газостанции, в които се зареждат автомобилите, защото притежават специални кантари, чрез които се извършва зареждането и те "отсичат" пълненето до точно определено ниво и килограми. Друга съществена разлика е, че операторите в пълначните станции са обучени да извършват контрол преди, по време и след напълване на газовите бутилки. Така клиентите получават гарантирано технически изправни бутилки.

Димитър Гюров посочи, че санкциите, които са предвидени за бензиностанции и газостанции, които предлагат пълнене на газови бутилки без да имат право на това, са четирицифрени, но изрази мнение, че и този размер не е достатъчен, за да респектира недобросъвестните търговци.

Подробности за проверките на ДАМТН и техническите изисквания за сигурност в интервюто на Лилия Герчева с Димитър Гюров

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сами преценете кой танцува безопасно

Да танцуваме отново!

След месеците на изолация хората постепенно се завръщат към своя ритъм на живот. Облекчаването на мерките с нетърпения се чакаше и от хората, на които танцът е в кръвта им. Заповедта на здравния министър, с която отпаднаха част от мерките, въведени заради Covid-19, позволи да се възобновят занятията по танцово, творческо и музикално изкуство...

публикувано на 28.05.20 в 15:29

Артисти две седмици ще се вдъхновяват безплатно от природата в с. Лещен

Галерия Little Bird и платформата за изкуство ART and Culture Today предлагат двуседмична безплатна творческа резиденция в невероятно красивото село Лещен. Единственото условие е да сте на възраст до 30 години и да творите в сферата на визуалните изкуства. Това лято организаторите са предвидили 3 творчески сесии по 2 седмици в китното селце, като..

публикувано на 28.05.20 в 14:53
Кристиан Кръстев

Платеното паркиране ще завзема все по-голяма част от София

„Зелена“ зона за платено паркиране ще бъде обособена в квартал „Иван Вазов“ , а в центъра на града „синята“ зона ще бъде разширена до „Евлоги Георгиев“ и ще навлезе в района на „Оборище“. Такава готовност заявява зам.-кметът по транспорта на Столичната община Кристиан Кръстев . По този начин ще се облекчат жителите на съответните..

публикувано на 28.05.20 в 13:43
Две от платната на Елисавета Консулова-Вазова

Много букети в изложбата „Натюрморти” превръщат „Лоранъ” в цветна градина

Нови натюрморти показва галерия „Лоранъ” в едноименната си изложба, която е първата след неочакваното принудително прекъсване и може да бъде разгледана  виртуално. Платната са разнообразни, живопис и са повече, отколкото обикновено могат да се видят в изложбената зала, отбеляза пред Радио София изкуствоведката Мариана Аврамова ...

публикувано на 28.05.20 в 12:55

"Страх. Доналд Тръмп в Белия дом" - за важните решения на Америка

"Страх. Доналд Тръмп в Белия дом". Преди известно време тази книга на изтъкнатия американски журналист Боб Удуърд предизвиква бурна реакция от страна на американския президент, до такава степен, че той поиска Конгресът да промени законите за клевета. Сега българският читател има възможност сам да открие причините да това с новото издание от..

публикувано на 28.05.20 в 12:37

1 юни, 11.00 ч.: Първа постановка на Музикалния театър след дългата пауза

Музикалният театър отваря врати на първи юни в Деня на детето. От 11:00 часа за малчуганите и техните близки на голямата сцена ще се играе обичаната музикална приказка „Да целунеш принцеса” – входът е свободен. Половин час по-рано любимите приказни герои от спектаклите на театъра ще посрещат децата на входа. През юни оперетата кани децата на любимите..

публикувано на 28.05.20 в 12:05
Теди Москов

Теди Москов: Тези, които се стекат в дупката на театъра, ще се чувстват съпричастни един към друг

В театър „София“ Теди Москов започна репетиции на пиесата от Дарио Фо „Няма да платим, няма да платим“ . Премиерата се очаква на 15 юли на откритата сцена пред театъра. „Пиесата избра Ириней Константинов – директорът на театър „София“, и то с добър нюх, тъй като тя изведнъж се превръща в доста актуална. Става въпрос за невъзможността на хората да..

публикувано на 28.05.20 в 11:46