Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Западната порта, която разказва за антична Сердика

2
Снимка: Божидар Янев
В предаването "София - опознай непознатото" се отправяме към едно от античните здания, наследство от времето, когато Римската империя се е разпростирала до нашите земи. Разходката ни отвежда към Западната порта на Сердика, притихнала зад католическата енория "Свети Йосиф" на ъгъла между ул.“Георг Вашингтон” и  бул.“Тодор Александров”.

Западната порта остава скрита за нас до 1974 година, когато започват археологическите обследвания на този обект. Седем години по-рано, през 1967г. е проучена Източната порта. Основна улика за разкриването на Западната порта идва от познатите ни архитектурни порядки в римското градоустройство на античните градове, където главните порти винаги са били свързвани с "декуманус" прав път ориентиран изток-запад. 43 години по-късно древната порта към Улпия Сердика отново посреща погледите на посетителите на града.

От 1974 до 1980 г. е първият период на разкопки на Западната порта, ръководени от Музея за история на София и археологът Магдалина Станчева, разказва Ерина Кръстева от Музея на София. След това има няколко етапа, когато проучванията се подновяват. Последният етап е от 2011 г., когато проучванията финализират този участък, който в момента е експониран.

Разкопките откриват не само Западната порта, нейната северна кула, която е прикрепена към нея, но и части от западната крепостна стена и триъгълна кула, която е част от стената. Вътре са разкрити също части от сгради, подови мозайки, канал и най-хубавото, е че тази част от древна Сердика може да бъде видяна в рамките на археологическия парк “Западната порта на Сердика”, която беше открита за посетители официално през 2017 г.  
Още за археологическия парк чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бен Каплан с концерт у нас

За творчеството на канадския изпълнител Бен Каплан , за подробностите около новият му албум и турнето му на Балканите разказва Цветан Цветанов , както и Илияна Георгиева от подгряващата група „Dead man's hat“. Заради пандемията концертът е бил отложен, но утре ще се състои в клуб „Mixtape 5“ от 9:45 ч.  Любопитни факти от текстовете и..

публикувано на 06.12.21 в 20:32

Само пред Румъния сме в класацията за иновации

За проблема в условията за иновации и използва ли България напълно иновационния си потенциал, пред Радио София говори проф. Теодора Георгиева – експерт към Приложни изследвания и комуникации. Хроничното недофинансиране на научния сектор, както и недобрата координация на дейността на отделните министерства и агенции са едни от причините..

публикувано на 06.12.21 в 19:15

Удари ли пандемията банковия сектор?

Георги Заманов , главен изпълнителен директор на една от големите банки у нас, направи обзор на годината за банковия сектор. Пандемията и енергийната криза поставиха предизвикателства към банките, но именно те стават двигател за нововъведения. Криптовалутите, дигиталните иновации и небанковите институции са най-бързият катализатор банките..

публикувано на 06.12.21 в 17:11

Коледната кампания "Едно дете чака магия. Стани магьосник!“ стартира на 25 декември

Национална мрежа за децата стартира Коледната кампания "Едно дете чака магия. Стани магьосник!“ стартира на 25 декември, като всеки може да се включи в нея. Всяко пето дете в България няма достъп до книжки, подходящи за неговата възраст, като „Голямата ни цел трябва да бъде да нямаме нужда от подобни кампании“, коментира Мария..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

„Нощ на европейското кино“ в 27 държави, сред които и България

В дните между 6 и 10 декември, 80 града в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. Инициативата „Нощ на европейското кино“ се провежда за четвърти път с вход свободен. На всяко от събитията домакини са киносалони, принадлежащи към паневропейската..

публикувано на 06.12.21 в 15:22

Фондация „Благотворител“ излъчи 12 стипендианти

В навечерието на конкурса "Млад благотворител 2022" , деца от Шри Ланка даряват за български деца на благотворителна изложба в София. Темата е „България през погледа на децата от Шри Ланка“ . Събрани са над 500 рисунки, като част от средствата са дарени на програма „Постигам по-висок успех“ за деца, лишени от родителски грижи. По..

публикувано на 06.12.21 в 13:51

"Музикален Акселератор" подпомага млади изпълнители и групи

Първият български "Музикален Акселератор" е програма за развитие на млади артисти, организирана от RockSchool и подкрепена от Столичната община по Програма „Култура“.  Програмата има за цел да подпомага млади изпълнители и групи да стартират и развият своята музикална кариера. А вече са избрани и първите 10 музиканти. „Нашият профил беше..

публикувано на 06.12.21 в 12:42
Подкасти от БНР