Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има кворум за заседанието, на което се гласува бюджетът на НЗОК и Общественото осигуряване

| обновено на 06.11.18 в 15:18
Снимка: БТА

Бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване за догодина се очаква да бъдат гласувани днес на първо четене в пленарната зала. Заседанието започна без проблем, като още при първата регистрация народните представители събраха необходимия за започването кворум.

Регистрираха се 122-ма народни представители. По информация на "Хоризонт", кворумът е осигурен от петима депутати от "Воля" и независими депутати, които са се регистрирали. Трима народни представители от ГЕРБ не са в залата. По време на регистрацията в залата имаше около 40 души от „БСП за България“, но те не се регистрираха в началото. Представителите на ДПС се появиха в пленарната зала едва след успешната регистрация и бяха посрещнати с настроение от техните колеги. При първото гласуване - за допуск на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, масово депутатите от ДПС имаха проблеми с пултовете.

ГЕРБ ще настояват за промени на бюджета на Здравната каса между първо и второ четене, заяви председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Най-вероятно ГЕРБ ще се откаже от идеята новосъздадената Агенция за медицински надзор да прелицензира всички лечебни заведения, обясни тя:

"По отношение на лечебните заведения за болнична помощ, смятам, че е по-разумно да се направи такова без да се изисква задължително заявление от лечебните заведения, а да се извърши проверка, която да не натоварва административно лечебните заведения".

Д-р Георги Михайлов от БСП възрази срещу преместването на институциите, отговорни за лечението на деца и възрастни в чужбина към НЗОК: 

"Как, когато тя не може да осигури едно лечение в България или го осигурява по начин, който е относително неадекватен, тя ще решава, или нейни представители дали тези пациенти, били те деца или възрастни, а особено деца, ще отидат на лечение в чужбина".
Опасения в тази посока изрази и д-р Нигяр Джафер от ДПС която разкритикува и преструктурирането на редица други ключови институции: 

"Какво е общото между Агенцията по трансплантацията и Медицинския надзор и медицинския контрол, освен че и това е дейност, която трябва да бъде контролирана. И защо сливате точно Агенцията за трансплантации с т. нар."медицински одит"?.


Сред останалите промени, които ще бъдат направени, са по-големи възможности за електронен обмен и прецизиране на текстовете за разходите, които могат да правят лечебните заведения, допълни Даниела Дариткова.

„Трябва да помислим внимателно и за ограничителната клауза да не се заплаща дейност при наличието на извършена такава от лекар, който не е на основен трудов договор, защото в много от отдалечените региони на страната имаме гостуващи специалисти, които осъществяват дейност в интерес на българските пациенти“.

Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е преминаването на Агенцията за трансплантация и Фонда за лечение на деца към Касата.

По отношение на общественото осигуряване – увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева е основната промяна, върху която се очаква управляващи и опозиция да противопоставят аргументите си. С вдигането на максималния осигурителен праг от догодина максималната пенсия ще се увеличи до 1200 лева от 1 юли. Това обаче противоречи на обещанията на кабинета да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии.

Д-р Хасан Адемов от ДПС е категорично срещу решението. „Максималният размер на пенсиите да се определя след като е политическо решение, като минималния размер на пенсиите за стаж и възраст – всяка година с бюджета на ДОО“, предлага той.

За всички останали пенсии от 1 юли ще има увеличение с 5,7%, което по традиция се прави по швейцарското правило.

„Повишаването на пенсиите по швейцарското правило е важно и за да се увеличат стимулите за осигуряване на тези граждани, които в момента работят. Положително е повишаването и на тавана на пенсиите“, отговори финансовият министър Владислав Горанов.

"Що се отнася до бюджета на Здравната каса – преминаването на Фонда за лечение на деца и на Агенцията за трансплантация ще позволи по-добро управление на парите. В противен случай моят колега, ресорният министър, ще направи НАП на 28 дирекции", смята здравният министър Кирил Ананиев. 

Подробности за кворума можете да чуете в репортажа на Виолета Ашикова, а за гласуването на бюджета - в този на Марта Младенова, разположени в двата звукови файла.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.