Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалният театър изпраща една ползотворна и специална година

В деня, когато се отбелязват точно 100 години от първата постановка на “Царицата на чардаша“ от Имре Калман, в предаването “Радиоприемница” гостува директорът на Националния музикален театър Мариана Арсенова. През февруари 2018 г. се отбелязва и 100-годишнината от професионалната оперета в България. Затова и годината е много специална.

Тази година беше изключително ползотворна за Музикалния театър. Искахме да направим премиери на най-силните заглавия, които са от областта на класическата оперета, българската оперета и световния мюзикъл, посочи Арсенова.
За 100-годишнината е предвидено и валидиране на пощенска марка, което трябва да стане през декември.

В момента музикалният театър се готви за Новогодишния оперетен бал на 28 декември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Това ще бъде третото, след две успешни издания.

Според Арсенова този Новогодишен бал може да стане традиционен, защото няма нищо по-подходящо за тези празници от оперетната музика. Хората дори не си дават сметка, че цялата тази вълнуваща музика, която звучи от радиостанциите, телевизията и навсякъде другаде в концертните зали, по тези празници обикновено е оперетна музика, обясни Арсенова.

Наред с Новогодишния оперетен бал, който събира най-хубавото от оперетната класика, в театъра подготвят и традиционни коледно-новогодишни концерти, които тази година са на 22, 23 и 30 декември. В тези концерти ще има по-голям превес мюзикълът.Мариана Арсенова и водещата Катя Василева

Финалът на годишнината ще бъде през февруари 2019 г., когато е най-тежката, отговорната и най-обсебилата ни премиера - тази на култовия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър “Фантомът на операта”. Премиерните дати са 25, 26, 27 януари, като до средата на февруари ще се играе само “Фантомът на операта”. Този спектакъл се отличава и с много сложен декор, както и с около 400 различни костюма, които ще бъдат демонстрирани. За първи път ще си позволим да играем на принципа на стаджоне, т.е. една поредица само от спектакли “Фантомът на операта”, тъй като чисто техническото обезпечаване не може да позволи да се редува това представление с други постановки от репертоара, допълва Арсенова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България е във фокуса на дискусионен форум, който се провежда в Дома на Европа. Целта е да насочи общественото внимание върху приоритетната за Европейския съюз тема – изграждане и ползотворно функциониране на енергийните общности, като важна част от енергийния преход...

публикувано на 17.07.24 в 10:17

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна

Червен код за опасни горещини в почти всички области на страната обявиха за днес от НИМХ. Оранжев код е обявен единствено за областите Бургас, Варна и Добрич. Ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от изток-североизток. Ще се задържи горещо с максимални температури между 38° и..

публикувано на 17.07.24 в 07:35

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41