Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Снимка: БГНЕС
Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска изложба, която показва срещите на Нелсън Мандела с различни световни лидери.

Нелсън Мандела е южноафрикански политик, президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година, първият избран с всеобщо гласуване. Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир и на българския орден „Стара планина“. Автор е на книгите „Няма лек път към свободата“ (1965), „Готов съм да умра“ (1979) и други. Мандела почина на 5 декември 2013 г. на 95-годишна възраст, a паметта му беше почетена от всички световни лидери.

Събитието днес беше прекрасно. България почете 100-годишнината от рождението на Мандела и ние сме много благодарни за тази отдадена чест. Българската държава връчи 3 награди на Нелсън Мандела в миналото. През 1986 г. Мандела получи наградата „Георги Димитров“, през 2008 беше награден с орден „Стара планина“, а през 2017 - улица в квартал Лозенец беше кръстена на негово име, коментира посланикът на Южна Африка в България Ванеса Калверт.

Калверт коментира също, че връзката между България и Южна Африка е много важна и през последните 4 години става все по-здрава. Важно е да се укрепват връзките. Ние имаме нужда едни от други. Въпреки че страните ни са много далеч, ние сме изключително близки като хора, споделяме важни гледни точки. България подкрепи кандидатурата на Южна Африка за Съвета за сигурност на ООН. Когато вашата държава има нужда от подкрепа, ние ще ви помогнем. Това е в основата на дипломатическите ни отношения. В миналото много южноафрикански студенти получиха образованието си в Софийския университет, както и в други по-малки университети в страната. В България те се чувстваха като у дома си, каза още Калверт.

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48

На летище "София" нямат проблем с компютърната система, но се очакват закъснения на полети

От летище "София" съобщиха, че нямат проблем  с компютърната система. До момента е отменен един полет - от Берлин-Бранденбург за София.  Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии Пътуващите да следят сайта на летището, препоръча Десислава Груева от наземния оператор на аерогарата: "Самото летище..

публикувано на 19.07.24 в 12:35

Трето издание на "ХаХаХа на пейка"

ХаХаХа е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. ИмПро театър (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката. Подробности разказаха актьорите Тони Карабашев и Ивайло Рогозинов. По думите им..

публикувано на 19.07.24 в 12:30
Божидар Василев-TromBobby

TromBobby с премиерно изпълнение на "Велурени вечери"

В петъчната дневна доза Musicology с Мартен, сред много нови неща, които е приготвил за нас е вълнуващата среща с неотразимия Божидар Василев, познат на меломаните като TromBobby. Той се завръща с нещо много красиво, наречено "Велурени вечери" . В студиото на Радио София музикантът представи своята нова музика и разкри с какво се занимава в разгара..

публикувано на 19.07.24 в 12:11

Националната галерия представя творбите на Бистра Льошевалие

От 16 юли до 20 октомври 2024 г. Националната галерия представя за първи път у нас изкуството на съвременната концептуална художничка Бистра Льошевалие с нейна ретроспективна изложба. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на..

публикувано на 19.07.24 в 11:23
Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на ЕК в България

Европейската комисия търси нови кандидати за своите #BlueBook стажове

Европейската комисия търси нови кандидати за своите  #BlueBook стажове , които стартират през март 2025 г. Два пъти годишно Европейската комисия предлага на младежи, завършили висше образование, да участват в платени стажове, каза пред Радио София ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова...

публикувано на 19.07.24 в 11:09