Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се доходите на висшистите

Снимка: БГНЕС
Безработицата сред  висшистите в страната за първи път от седем години насам е под  4 %. Това показаха резултатите от новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 година. За последните пет години студентите са намалели с 15%, но реализацията по избраните от тях специалности се е увеличила. Софийският университет се нарежда на първо място - що се отнася до хуманитарните специалности, а Американският университет държи първото място в направление икономически науки. 
Най-високи доходи след завършването си получават студентите от специалностите "Информатика", "Математика", "Компютърна техника" и "Металургия ". Увеличава се броят на студентите по медицина, а най-големият спад се отчита при най-масовите направления - икономика и администрация и управление. 
В момента 13% от българските студенти учат в частни университети. Чужденците, които се обучават в България, са се увеличили драстично за последните пет години, като най-много от тях са студенти по медицина.
На първо място, с най-голям брой професионални направления - 17, остава Софийският университет. Що се отнася до най- добрата реализация на пазара на труда и най-ниската безработица, за поредна година това са студентите, завършили "Медицина", "Фармация" и "Стоматология". Най-ниско остава приложението на висшето образование сред завършилите "Туризъм". Студентите по туризъм не се реализират в сфери, изискващи висше образование, а учащите социология и социални грижи са достигнали минимум, който не е желателно да се преминава.
Рейтинговата система показва, че половината от студентите се реализират по специалности, които не изискват висшето им образование, паралелно с това се отчита, че доходите на завършилите висше образование нарастват - средно 867 лева на над 1100 лева през тази година.
Министър Красимир Вълчев съобщи, че според рейтинговата система от МОН отчитат видимо увеличение на научната продукция на висшите училища като обем и качество, също така и като въздействие. В момента МОН прави изследване дали рейтинговата система е взета предвид при избора на студентите на университет, а данните ще са готови през февруари 2019 година.
Още по темата - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваксина Imvanex, използвана за маймунска шарка.

Проф. Радостина Александрова: Маймунската шарка протича с грипоподобни симптоми и болезнени лезии

На 14 август Световната здравна организация обяви маймунската шарка за извънредна ситуация от международно значение.От СЗО потвърдиха, че в Швеция е открит първи случай на заразяване с маймунска шарка, извън Африка. Вирусът е идентифициран през 1959 г. в Дания, каза пред Радио София проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална..

публикувано на 19.08.24 в 16:32

Иван Начев: Кандидатката за служебен премиер не беше подготвена

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство, заради оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста. Пред Радио София политологът д-р Иван Начев коментира, че това е бил очакван резултат, в следствие на събитията през последната седмица. „Имаше неяснота по отношение на министър..

публикувано на 19.08.24 в 15:17

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка от..

публикувано на 19.08.24 в 14:53

Четвърто издание на Парк Фест "Пейка"

На 24 август 2024 година на Пернишката крепост "Кракра" ще се проведе Четвъртият Парк Фест "Пейка", като обещава много забавления, награди, изненади и весели моменти. Ще има разнообразни активности, а вечерта ще завърши с мега концерт, в който ще участват някои от най-горещите имена на българската музикална сцена. Организатори на събитието са..

публикувано на 19.08.24 в 13:12
Синя Суперлуна

Първата от четирите суперлуни за годината е тази вечер

Първата от четирите суперлуни тази година ще може да бъде наблюдавана тази вечер. Пълната луна ще бъде малко по-близо от обичайното до Земята  и ще изглежда малко по-голяма и по-ярка на нощното небе. Августовската суперлуна поставя началото на поредица от лунни спектакли. През септември тя ще съвпадне с частично лунно затъмнение, докато..

публикувано на 19.08.24 в 12:50

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917"

Излезе ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев. Книгата излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Тя е носила печат, че е забраненa от комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година. След 6 септември 1944 година диктатурата на пролетариата започва да..

публикувано на 19.08.24 в 12:42

Асоциацията на доброволците продължава традицията

Националната Асоциация на Доброволците в Република България (НАДРБ) е създаденa през 2014г. като сдружение, на хора, които споделят общи ценности и призвание – да помагат при овладяването на извънредни ситуации. Тя обединява в рамките на една организационна структура всички субекти в процеса на управлението на кризи – доброволци, професионални..

публикувано на 19.08.24 в 11:46