Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тепеделенев:

Плодове и чай след пищен празник осигуряват "калориен буфер" и ни връщат във форма

След празниците сменете посещенията в месарницата с пазара за плодове и зеленчуци
Снимка: БГНЕС
Коледните и новогодишните празници винаги завладяват с топлия си празничен дух. Всички са усмихнати, въпреки студеното време. Трапезата е изпълнена с различни ароматни гозби, ядки, сладки и напитки. Вечерите продължават дълго и са много приятни. Често обаче си позволяваме да хапнем доста или неусетно да пием малко повече алкохол. След това се чувстваме некомфортно, а стомахът ни е подут.

Как да се детоксикираме след празниците? На този въпрос ни отговаря Васил Тепеделенев - фитнес инструктор, човек занимаващ се с бойни изкуства, здравословно хранене и корекция на теглото.

За да се чувстваме по-добре и да избегнем напълняването, младият инструктор съветва да започнем със салата и с основното ястие, а след това да консумираме сладки изделия и ядки, защото така ще се почувстваме сити по-бързо и няма да прекалим с калориите. В дните преди и след голямата трапеза можем да приемаме по-малко калории и да наблегнем на леки ястия - салати и плодове, да пием чай.  Ако имаме по-силна воля, можем да започнем диетата си месеци по-рано, за да се чувстваме спокойни по време на празниците.

„Физическата активност също е много важна. Всичко би ни помогнало - да се изкачваме и да слизаме по стълбите, вместо да използваме асансьор, да отидем до магазина пеша,  а не с автомобил. Някои упражнения, които бихме могли да практикуваме вкъщи, са например клекове, леки коремни преси, упражнения за кръста.“ - казва Васил Тепеделенев.
Ако случайно сме попрекалили с алкохола, можем да се хидратираме с безалкохолни напитки без захар, да консумираме зелев сок или кисело мляко.
„Най-важно е да се насладим на празниците, без да навредим на организма си.“
Още съвети как да се детоксикирате и да запазите форма по време на празниците чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48

На летище "София" нямат проблем с компютърната система, но се очакват закъснения на полети

От летище "София" съобщиха, че нямат проблем  с компютърната система. До момента е отменен един полет - от Берлин-Бранденбург за София.  Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии Пътуващите да следят сайта на летището, препоръча Десислава Груева от наземния оператор на аерогарата: "Самото летище..

публикувано на 19.07.24 в 12:35

Трето издание на "ХаХаХа на пейка"

ХаХаХа е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. ИмПро театър (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката. Подробности разказаха актьорите Тони Карабашев и Ивайло Рогозинов. По думите им..

публикувано на 19.07.24 в 12:30
Божидар Василев-TromBobby

TromBobby с премиерно изпълнение на "Велурени вечери"

В петъчната дневна доза Musicology с Мартен, сред много нови неща, които е приготвил за нас е вълнуващата среща с неотразимия Божидар Василев, познат на меломаните като TromBobby. Той се завръща с нещо много красиво, наречено "Велурени вечери" . В студиото на Радио София музикантът представи своята нова музика и разкри с какво се занимава в разгара..

публикувано на 19.07.24 в 12:11

Националната галерия представя творбите на Бистра Льошевалие

От 16 юли до 20 октомври 2024 г. Националната галерия представя за първи път у нас изкуството на съвременната концептуална художничка Бистра Льошевалие с нейна ретроспективна изложба. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на..

публикувано на 19.07.24 в 11:23
Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на ЕК в България

Европейската комисия търси нови кандидати за своите #BlueBook стажове

Европейската комисия търси нови кандидати за своите  #BlueBook стажове , които стартират през март 2025 г. Два пъти годишно Европейската комисия предлага на младежи, завършили висше образование, да участват в платени стажове, каза пред Радио София ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова...

публикувано на 19.07.24 в 11:09

Младите българи с по-висока избирателна активност пред останалото население на последните избори

Младите хора на възраст от 18 до 29 години са проявили по-висока активност на последните избори у нас, в сравнение със средната за страната . Това сочи доклад на Галъп интернешънъл и Национален младежки форум . Близо половината от българските младежи са дали своя вот за национален парламент и с една идея по-малко, 45% - за европейски,..

публикувано на 19.07.24 в 09:51