Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иновативна платформа в помощ на точните науки

“Тинозавър” е образователна платформа и набор от авторски комплекти за програмиране, роботика и електроника, която е с отворен код. Обучението се фокусира върху инженерните аспекти на програмирането и вече се използва от университети и училища не само у нас, но и в Канада, САЩ, Германия и в Мексико.

Създадохме една платформа, която помага на преподаватели в училища, университети и школи да преподават електроника, роботика, програмиране и математика, комбинирани в един по-забавен, интересен, практически ориентиран и модерен, според съвременните методи за преподаване, начин, разказва Невен Боянов - основател на компанията, създател на платформата, която спечели специалната награда в категорията “Иновативно стартиращо предприятие” в конкурса “Иновативно предприятие на годината”.

Боянов започва да се занимава с проекта преди 4 години, с идеята да си помага за преподавателската дейност по софтуерно инженерство във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

Според него интересът към математиката е малък заради начина, по който се преподава предметът. Малко учители имат досег с реалното приложение на математиката в практиката и учениците трудно разбират, защо учат формулите и ако няма някой, който да им обясни как се прилагат, на учениците им става скучно и на по-късен етап трудно, казва Боянов.

В платформата се набляга на интердисциплинарния подход (обясняват се взаимовръзките между математиката, физиката и химията). Според Боянов един от проблемите платформата да бъде по-разпространена у нас, е страхът от експерименти, че може нещо да се промени, а също и страхът от провал. Това е и причината засега платформата (базовите материали) да е само на английски език - защото повече се използва в чужбина.

Роботиката в образованието погрешно се разбира като игра, смята иноваторът и обяснява, че има компоненти от платформата, които могат да се използват и за обучение, и за игра, но и за нещо практично, което може да се направи (като домашен будилник или алармена система, например).
Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Невен Боянов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00