Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеалната майка - класическа домакиня с перфектна кариера

От съвременните жени се иска да са красиви, добри майки, перфектни домакини, които работят и никой не иска да им помага

Тази седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на женските въпроси, защото през тези седем дни всичко покрай нас е една голяма мартенска осмица - цветя, подаръци, награди, тържества и усмихнати жени. Истинската причина за 8 март е една спечелена женска битка.

Днес предаването е посветено на майките - всички онези жени, които може би дори и в момента си задават въпроси, свързани с тяхното присъствие или отсъствие в обществото в най-смисленото им качество.

От жените се очаква да могат да правят много неща едновременно  - да гледат дете, да поддържат дома си, в същото време да не спират развитието на кариерата си и да изглеждат добре, което за мен е невъзможно, тъй като бременността е един тежък период, а самото майчинство изисква изцялото себеотдаване, грижи и безсънни нощи, казва Биляна Лавчева от фондация “Аме” и допълва, че след като е станала майка на нея вече са гледали като на съвсем различна категория човек. Никой не те обижда. Всички ти казват: “Гледай си детето”, но и никой не ми звъни да ме попита за консултация. Оставам в една трета глуха, въпреки че аз все още съм адвокат, все още мога да консултирам, но вече ролята ми е по-различна.

Напоследък все повече се говори за демографската криза в България. В един такъв контекст най-често жените започват отново от консервативни позиции да бъдат обвинявани за демографската криза, а не икономическата система или социалното подпомагане, не влошаването на публичните услуги, допълни социологът Леа Вайсова от групата “Лев фем”, която е и преподавател в Софийския университет.

Ако искаме традиционно християнско семейство, където жената е подчинена в класическия смисъл на това да си гледа домакинството, децата и мъжа, то тогава мъжът трябва да може да издържа нея и децата.
Според проучване у нас, 75% от българите смятат, че мъжът трябва да издържа семейството си, т.е. ако много български граждани смятат, че ролята на жената е да си седи в дома, това не върви с някаква мъжка привилегия, напротив точно обратното.

Леа Вайсова даде и друг пример с исканията на бизнеса да бъде намалено майчинството на българката, за да се върне по-бързо на работа, т.е. тя е необходима за работа, но се омаловажава трудът ѝ, защото общественото мнение е, че не там им е мястото на жените, а в домакинството.

Биляна Лавчева заяви, че за работодателите все още е проблем жената, която иска да има деца или тази, която вече има една дете и иска да има второ, защото за тях това е почти сигурно, че жената няма да ходи на работа. Затова се толерират мъже за повечето позиции”.
Адвокатката дори посочи примери от големи компании, които принуждават служителките си да подписват декларации, че няма да забременяват в следващите 5-10 години и ако това все пак стане, дължат обезщетения. Това води до обезценяване на труда на жените води и до понижената им самооценка.  

В момента за решаването на проблемите, свързани с равенството на жените, се занимават основно неправителствените организации. Ако става дума за държавата, то тя може да помага през социалното подпомагане. В момента жената, когато роди е силно зависима от семейството си, защото няма адекватно социално подпомагане и публични услуги, които да ѝ помагат, например безплатна детска градина или ясла, достатъчно високи майчински или безплатна детска кухня, намаления за децата до определена възраст.

Не е вярно, че жените не са толкова борбени или че не вървят толкова напред, колкото мъжете и в исторически план има много примери за борбени жени, но държавата трябва да прави повече за майките си, категорична е Биляна Лавчева.
“Лев фем” вече са излезли с искания за безплатни ясли и детски градини и в момента в 12 общини това вече е въведено. Това е важно за жените, за да имат те повече свобода. Леа Вайсова заяви, че е дошло време жените отново да се обърнат към феминизма, защото непрекъснат губят от правата си и неща, които доскоро са ни изглеждали абсурдни като забрана за аборти и плащане на ергенски данък, отново са на дневен ред.

Преди всичко обаче е важно жените да бъдат солидарни една към друга, защото заедно могат да постигнат целите си, както много пъти досега се е случвало.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41
Снимката е илюстративна

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 15:38

"Оборище дарява" в подкрепа на ранното детско развитие

Фондация "За нашите деца" вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда. През юни, месецът посветен на децата, фондацията провежда една от най-новите си..

публикувано на 28.05.24 в 15:06

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20