Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко дете в неравностойно положение има потенциал, който трябва да бъде развиван

Снимка: Facebook/Фондация "Дечица"
В "Радиоприемница" днес говорихме за обществената полза за децата, за това как помагаме на тези от тях, които са изоставени. Да създадеш усещане за семейство, когато не си биологично свързан с някого, е мисия, да подадеш ръка на чуждия, приемайки го за ближен - това е божествен успех. Не всички от нас могат да отворят сърцата си за онези, които са изоставени, но днес в студиото на Радио София бяха Богдана Манова и Оля Ленкова от фондация "Дечица", които вече цяло десетилетие се занимават със социалната адаптация и интеграция на децата в неравностойно положение.

"Дълго време бяхме само със собствен ресурс, от миналата година нещата се промениха, държавата ни повярва, получихме европейско финансиране, спечелихме един доста сериозен проект и благодарение на това сега развиваме изключително много разнообразни дейности, които са в помощ на децата, с които работим.

Ние отдавна знаем, че всяко дете е уникално, че има собствен талант, че е различно от останалите и нашата цел беше да открием този потенциал.

Сега, с помощта на тази програма, това става възможно", обясни Богдана.

"Отначало наехме психолог, за да направи диагностика на децата, да ги обследва и насочи към определена сфера, където те са най-силни. Така в момента имаме ателиета, готварски курс, керамика и грънчарство, хип-хоп, попинг, пеене.

Много фирми от частния сектор, юридически и физически лица, ни се доверяват, а всеки е свободен да избере в какво точно може да ни помогне и не сме сами", допълни тя.

Оля Ленкова посочи, че това, което най-силно ги отличава от другите фондации, е работата на терен.

"Ние сме с тези деца всеки един ден, знаем техните потребности така, както ги знае персоналът в центровете за настаняване от семеен тип. Това са хората, които обгрижват децата и са най-близко до тях. Но ние сме наравно с тях.

Чрез екипна работа се търси и стига до това, от което най-много има нужда всяко дете.

Тръгваме от детето, от индивидуалността на всяко едно дете, от неговата потребност, от това, в което то се чувства най-силно, най-уверено и развиваме неговите качества.

Тези деца, доста от тях са с дефицити, но доста от тях са и с потенциал и капацитет, който трябва да се развива. Оставим ли ги просто така, нещата няма да се случат по правилния начин, а все пак ние се борим тези деца да бъдат достойни граждани на нашето общество, да бъдат сред нас, сред обществото, да имат адекватна и достойна работа, да се развиват по правилен начин, да създадат семейство, което да бъде адекватно, да бъде красиво, бих казала. На това ги учим – на социални умения", казва Оля.

Оля и Богдана поясниха, че не търсят и не убеждават дарителите си да даряват.

Фирмите и хората сами намират фондацията и искат да знаят повече за дейността ѝ, за да преценят дали да подкрепят някоя от каузите.

Разказаха и за работилниците, по време на които показват работата си с децата, а последната от тях е била е посветена на 1 март, когато дарители и приятели на фондацията са изработвали мартеници, предназначен за благотворителни събития.

Клубчето на фондация „Дечица“ пък е отворено за всички хора, които искат да видят и да се запознаят с работата на фондацията.

Богдана и Оля казват, че нямаше да могат да съществуват вече 10 години без доброволците, които осъществяват най-важната част от работата – менторската програма.

"Децата имат нужда от много неща, но най-вече от общуване с близък, важен, значим за тях възрастен, с когото да изградят доверени и близки отношения, на когото могат да разчитат, да споделят, да знаят, че ще бъде винаги до тях и ще ги подкрепя.

Това са менторите, които търсим постоянно и те ни намират. Менторите, които години наред, един път седмично, даряват няколко часа от времето си, за да общуват пълноценно и пълнокръвно с едно дете.

Ефектът върху децата се вижда, защото тези, които си имат „батко“ или „кака“, са видимо по-спокойни, самоуверени, щастливи и много свободно могат да говорят за чувствата си и вярваме, че имат много по-големи шансове за реализация в бъдеще."

А потребността, която води менторите, макар всеки да има своята лична история, е да даряват – време, внимание, отношение.

Работата им се състои в това да осъзнаят потребностите на детето, като всички те знаят, че трябва да дадат много от себе си, без да очакват нещо в замяна.  

Много важна част от работата на Фондацията с децата е професионалното развитие. За целта от фондацията се обръщат към спонсори, дарители и познати, а молбата е децата да посетят офисите им и всеки да разкаже по интересен и вълнуващ начин за професията си.

Така децата се запознават с най-разнообразни професии – научават какво правят хлебарите, сладкарите, продавачите, радиоводещите,  печатарите, адвокатите ...

Освен вълнуващо за децата, това преживяване запалва искрата у тях, а част от фирмите вече канят децата на летни стажове.

Още за работата на Оля и Богдана, за децата, които биват подкрепяни от фондацията, за техните истории и потребността на менторите им да станат част от тях, за социалните заведения и семейна среда  - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в  Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35