Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от метростанциите неудобни за хора с увреждания

В предаването "Вашият глас" днес говорихме за достъпността в софийското метро. С нас се свърза Милена Велковска, която от години използва метрото като начин на придвижване в София. Всяка сутрин се качва от метростанция "Западен парк", което обаче за нея не е никак лесно, тъй като жената има увреждане, което ѝ пречи да слиза по стълбите, ако не се държи за парапета. 

На метростанция "Западен парк", обаче, парапетът, който води към пероните, свършва преди да са свършили стълбите. 

Това, че стълбището е по-дълго от парапета, се оказва проблем, с който Велковска се сблъсква ежедневно на път за работа и обратно. Тя се свърза с предаването "Вашият глас" с молба парапетът да бъде удължен, тъй като обажданията ѝ в кол центъра на Столичната община са останали без резултат. 

Милена Велковска обърна внимание и на това, че влаковете спират на разстояние от перона, което за хора с колички е неудобство. 

Свързахме се с директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, за да разберем защо парапетът свършва така внезапно и какво може да бъде направено. 

"Има някаква причина, за да свършва. Иначе слиза долу и ще пречи на другите пътници. Има проект, изпълнен е по проект. Ние не можем да променяме заради това, че някой иска, нещо не му харесва и да променяме проекта. Парапетът не може да влиза в перона, защото пречи на хиляди други пътници", заяви той.

Братоев обясни, че ще бъде направена проверка и ако не се пречи на останалите пътници към перона, парапетът ще бъде удължен. 

Необходимо е Милена Велковска да подаде официална жалба и до "Метрополитен", на база на която да бъде направена проверка и евентуално удължаване на парапетите, там където е необходимо.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27

От Париж до Баку с велосипед в подкрепа на климата

Тази вечер, в 18.00 ч., участниците в колоездачната обиколка COP29, в подкрепа на климата, пристигат в София. Те ще се съберат пред катедралата "Св. Александър Невски", за да приветстват любителите на колоезденето и екологичните каузи. COP29 Bike Ride е инициатива, която цели да повиши осведомеността и да подкрепи действията за справяне с..

публикувано на 09.08.24 в 10:16

Слънце в петък и температура в София около 32°

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над северозападната половина от страната, съобщиха от НИМХ. На места, главно в планините и планинските райони в Западна и Централна България, ще превали и прегърми. Вятърът в западната половина от страната ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще бъде..

публикувано на 09.08.24 в 07:35

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации PARAI. Това е шестото поред издание на традиционния доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията" и проследява развитието на сектора на високите технологии у нас през 2023 г. Той показва положителните..

публикувано на 08.08.24 в 18:14

СУ "Св. Климент Охридски" с нова магистърска програма – "Астробиология"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" въвежда нова магистърска програма – "Астробиология". Тя е интердисциплинарен проект на Биологическия Факултет, Физическия Факултет, Факултет по Химия и Фармация, Геолого-географски Факултети и Философския Факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели да отговори на научното търсене в..

публикувано на 08.08.24 в 17:02

Даниел Василев: Има нужда от развитие на финансовата култура на българина

По данни на Евростат над 10 години е разликата в средната продължителност на трудовия живот в България спрямо останалите държави в Европейския съюз. С повече от 2 години се е повишила очакваната продължителност на трудовия живот през последните 10 години. Пред радио София политологът и пазарен анализатор Даниел Василев коментира, че това се..

публикувано на 08.08.24 в 15:51

Нощта на театрите през тази година ще бъде под мотото "Изправени пред сянката"

Европейската инициатива "Нощ на театрите" тази година ще бъде на 16 ноември. Българското издание ще се проведе за дванадесета поредна година, а организаторите избраха "Изправени пред сянката" за основно послание. Зад идеята за "Нощ на театрите" стои Елеонора Роси - театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в..

публикувано на 08.08.24 в 14:26