Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Савина Стоицова: Ваксините предпазват и хората, които са до имунизираните

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Задължителните имунизации на децата  са определени от Министерството на здравеопазването. Решението те да бъдат включени в имунизационния календар не е тривиално и не е случайно. Това обясни в Радиоприемница д-р Савина Стоицова, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab.

Д-р Савина СтоицоваИмунизационният календар е съобразен с препоръките на Световната здравна организация, които пък се базират на много проучвания.

Освен добре обосновани научно, препоръките са съобразени и с различните страни, според епидемиологичните особености.

Всяка една ваксина, преди още да излезе на пазара и да се ползва от хора, се проверява по много драконовски начин за безопасност и ефективност, обясни още д-р Стоицова. Тя опроверга слуховете за връзка между ваксините и аутизма – просто появата на това заболяване съвпада по време с възрастта, когато се поставят имунизациите. Тази връзка може би е най-проверяваната и многобройните проучвания отхвърлят подобна зависимост.

Има случаи, в които се препоръчва да не се поставят ваксини. Както за всеки препарат, има индикации и инструкции, а има и противопоказания. Тези изключения са описани и се знаят от лекарите. Те зависят и от съответния човек, и от вида на ваксината.

Общото и винаги валидно правило е: детето (а важа и за възрастния) трябва да е клинично здраво, когато му се поставя ваксина, независимо каква е тя.

Грипът ни е сред по-познатите заболявания и често това ни кара да губим от своята бдителност, допълни д-р Стоицова, но подчерта, че тя и семейството се ваксинират редовно преди зима. Грипът е виновен за много смъртни случаи, особено сред по-възрастните хора, при които често настъпват усложнения.

Ваксината не е идеална, ефективността ѝ варира всяка година.

Ваксинирането е не само отговорност към самите нас, но и към околните.

Вижте д-р Савина Стоицова, която ще участва в Софийския фестивал на науката на 12 май от 17 часа заедно с доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел “Вирусология” в НЦЗПБ. Там те ще говорят за ваксините и хората.
Преди това чуйте разговора с д-р Савина Стоицова в Радиоприемница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Научната стендъп комедия дава това, за което хората жадуват - наука и смях

Науката и научните постижения, стигат ли те до нас по достъпен начин и на достъпен език. С тези акценти в темата на седмицата продължаваме с днешното издание на „Радиоприемница“. За жанра "Научна стендъп комедия" гостуват Невена Христозова..

публикувано на 08.05.19 в 14:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където..

публикувано на 17.07.24 в 11:51