Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фестивал на светлините" в Пловдив - българският акцент за Деня на Европа

Денят на Европа - 9 май, ще бъде отбелязан с гостуването на първия в България "Фестивал на светлините" в Европейската столица на културата за 2019 г. - Пловдив. На 9 и 10 май от 21:30 часа жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра "оживяват" под цветните светлини на 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Шестте арт проекции ще пречупят вечната тема за правото на избор на всеки човек през античната история на "Града на седемте тепета" и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев изтъкна пред Радио София, че 9 май "бележи може би най-дългия мирен период в съвременната история на Европа, така че наистина е повод да празнуваме". Различни сгради ще бъдат осветени по време на първото гостуване на прочутия Фестивал на светлините в България - главната улица в Пловдив, площада около кметството, стълбите на Каменица, Античния стадион.

Теодор СтойчевСтойчев прикани слушателите да посетят Пловдив и да присъстват на светлинния 3D мапинг на място, но добави, че желаещите да го наблюдават, които нямат възожност да пътуват днес или утре до града, могат да станат свидетели на шоуто и чрез каналите на Бюрото в социалните мрежи, където то ще се излъчва в реално време.

Под знака на празника в София на 10 и 11 май ще се проведе "Академия за иновации" под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, осигурени от Европейската инвестиционна банка, и посещение в Брюксел за победителите, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България.

На 12 май от 09:00 часа ще започне "RUN4EU" - щафетно бягане за ученици и училищни отбори в София. Това е безплатно състезание за ученици с няколко дисциплини, включително щафета за училищни отбори, при която 4 състезателя (ученика) изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км). Фокусът на инициативата RUN4EU e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България.

На 12 май от 10:00 часа се организира "Фамилатлон" на Голямата поляна в Южния парк в София Единадесетото издание на празника, който е посветен на семейството, спорта и здравословния начин на живот, ще събере стотици деца и родители.Те ще имат възможност да открият "Малката Европа" - маршрут, който ще преведе малчуганите и техните родители през 28-те страни-членки на ЕС, ще ги запознае с любимите игри на техните връстници от всяка страна и ще ги почерпи с традиционни лакомства от всички краища на Европа.

На 15 май от 18:00 до 22:00 часа ще има "Нощ на литературата". Това е международна инициатива, чиято основна цел е популяризирането на съвременните европейски автори. Европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

Повече подробности за "Фестивал на светлините" - в интервюто на Лили Големинова с Теодор Стойчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на поп сензацията DARA и на фолклорната прима Гуна Иванова. Посетителите ще могат да видят мюзикъла..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Дали СОС ще смени шефовете на ЦГМ, "Метрополитен", "Топлофикация"?

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението за уволненията е на Карлос Контрера и независими общински съветници, подкрепено от групите на..

публикувано на 11.07.24 в 08:35

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45