Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Старосел можете да се запознаете на живо и отблизо с животни без клетки

Снимка: starosel.com

За Старосел вече сме разказвали в Турагент. Селото е в община Хисар и е на границата между Същинската Средна гора и  Горнотракийската низина. 

Селището стана особено популярно след 2000 година, когато екипът на археолога Георги Китов откри там най-големия тракийски царски комплекс с мавзолей. 

Предлагаме ви и един по-различен вариант за интересно преживяване там - зооразходка.

В комплекса Старосел на около 100 дка е обособено адаптационо стопанство, на чиято територия могат да се видят местни и екзотични животински видове. Сред тях са:  благороден елен, лопатар, сърна, дива свиня, вълк, лебед, нутрия...

Наистина, могат да се разгледат различни интересни животни, но не като в зоологическа градина - в клетки, обясни Виделин Писков - експерт в комплекса.
Хабитатите на всички видове са съобразени изцяло с нуждите им. Прасетата и хищниците, разбира се, са отделени с ограда, но много от другите животни са сред вас, посетителите.
Някои екземпляри са били в зоопарк и сега тук, на свобода могат да се върнат към инстинктите си. Ако не те, то поколението, което дават, вече може да се върне в естествената им среда на живот. Туристическия маршрут е съобразен така, че да не смущава животът и адаптацията на видовете. Посетителите могат и да им предложат храна, която обаче предоставят самите служители в комплекса. Разказите за животинските видове, навиците и малките им са от съпровождащия гид, а снимките туристите правят сами...

Виртуална разходка в комплекса вижте тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 75 000 шофьори са заснети да карат с превишена скорост

Няма тежки пътнотранспортни произшествия със загинали студенти или участници в студентския празник по време на акцията, чийто акцент бяха именно младите хора. Това съобщиха на брифинг гл. инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“. В рамките на акцията са реализирани общо 222 специализирани полицейски операции, от..

публикувано на 11.12.19 в 18:17

Не подценявайте планината, предупреждават от ПСС

Планинската спасителна служба е в техническа и тактическа готовност за предстоящия зимен сезон. Всяка година се увеличава броят на акциите на Планинската спасителна служба, както и случаите на оказана помощ на ски писти, обяви председателят на Планинската спасителна служба - ПСС Веселин Ганчев . Към 10 декември броят на сигналите е 2379, като се..

публикувано на 11.12.19 в 17:51

"Отбор на надеждата" на девето световно първенство

„Отбор на надеждата“ ще вземе участие на девето поредно световно първенство по футбол за бездомни хора. Кандидатурата му беше одобрена от организатора на турнира, а именно шотландската фондация Homeless World Cup. „Спортс Мениджмънт България“ ще излъчи мъжки отбор, който да представлява България на световния шампионат във Финландия през 2020 г...

публикувано на 11.12.19 в 17:36

Чърчил и Оруел като борци за свобода

Какво е общото между личностите и животите на Уинстън Чърчил и Джордж Оруел? Трябва да сте достатъчно запознати, за да отговорите бързо и точно. И двамата днес са със запазено място в британската и световната история и литература. Оруел е известен с проницателната си сатира „1984“, както и с „Фермата на животните“. Чърчил повечето хора..

публикувано на 11.12.19 в 17:33

Детегледачката, която влиза в нашия дом

Много предизвикателства поставя пред нас съвременният свят, ангажирани сме с работа, обществени каузи и различни социални дейности, но децата изискват 100 процента от вниманието ни. Какво обаче трябва да правим, когато се налага да изпълним поет ангажимент или да бъдем на работа, а не разполагаме с баба или дядо под ръка. Да се доверим ли на грижите..

публикувано на 11.12.19 в 17:22

Благодарение на „Българската Коледа“ Елизабет ходи на рехабилитация

10-годишната Елизабет Станчева от Костинброд  прави първите си стъпки едва на тази възраст, благодарение на чужда помощ. Тя е с детска церебрална парализа и е едно от децата, на които инициативата „Българската Коледа” дарява средства за лечение. Заболяването ѝ представлява настъпило пренатално увреждане на централната нервна система. То засяга..

публикувано на 11.12.19 в 16:49

13-годишният Виктор ходи на логопед с помощ от "Българската Коледа"

Едно от децата, което се нуждае от помощ от инициативата "Българската Коледа", е 13-годишният Виктор Орлин Вълчев. Момчето е с детска церебрална парализа, агенезия на корпус калозум или нарушение в развитието на мозъчната структура между двете полукълба, както и вътрешната хидроцефалия (повишено вътречерепно налягане). Миналата година Виктор е..

публикувано на 11.12.19 в 16:17