Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият 60-и сезон на Слънчев бряг - под знака на идеите за възраждане на "Златният Орфей"

С пищно празненство курортният коплекс "Слънчев бряг" откри новия си сезон, а заради легендарния и неразривно свързан с курорта международен музикален фестивал "Златният Орфей", честта се падна на поп легендата ни Лили Иванова. 

Истински фурор предизвика появата ѝ в Слънчев бряг, а това върна спомена за времето на 60-те и 70-те години на миналия век, когато бар-вариететата в курорта са събирали българския и чуждестранния елит, нашите и чуждоземните музикални и шоу звезди. 
Лили Иванова
Сега, 60 години по-късно, Слънчев бряг е по-различен, по-многолюден, но все така модерен и чаровен. 

Някои все още го свързват с имиджа на рай за "алкохолния туризъм", който му се приписваше до неотдавна. Но и това е на път да отшуми. Или поне такива са усилията на управата на курорта и на държавата. 

Наблюденията от последните дни показват, че в хотелите, особено в тези на първа линия, има все по-отбрани гости - най-често възрастни двойки и млади семейства, предимно от Германия, Великобритания, Франция, Русия и Полша. 
Освен това, най-големият ни курорт дава работа на изключително много българи, а вече и на чужденци - предимно младежи от Молдова, Украйна и Русия. 
Напоследък отново се заговори и за възраждането на един от символите на Слънчев бряг - фестивалът „Златният Орфей“. В периода 1965-1999 г. той посреща едни от най-големите имена на популярната музика от социалистическия блок, но и от целия свят. 

Слънчев бряг е първият български морски курорт, удостоен с екоприза „Син флаг“. Официално това е направено на 4 юли 1995 година с ритуал по издигане на знамето на плажа пред един от хотелите. 
Николина Ангелкова и Златко Димитров

Важна част от развитието на курорта е сигурността. От този сезон плажната ивица на Слънчев бряг е изцяло осветена. 

Има и изградено солидно видеонаблюдение, привлечени са повече полицаи, включително от Румъния и Полша - каза в интервю за Радио София изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров. 

Той разказа и за други аспекти от живота в най-големия ни курорт по морето. Чуйте.... На място, в Слънчев бряг", министърът на туризма Николина Ангелкова оповести и някои данни. Според тях над 300 милиона лева са приходите от нощувки в Слънчев бряг за последните 5 години, а от началото на този сезон е регистриран 2% спад на туристи. 

По отношение на миналогодишния сезон, за които има обобщени данни, нощувките в „Слънчев бряг“ са 5 300 000, което е ръст от 21 % спрямо 2017 година. От 2014 година досега приходите от нощувки само в курорта Слънчев бряг" са се увеличили с 49 на сто. 
На въпроса на какво се дължи отливът на туристи в началото на сезона, министър Николина Англекова отговори така: Амбицията на министерството на туризма е да се разширят "крилете на сезона", както се изрази Николина Ангелкова. Затова ведомството ѝ е разработило нова програма, наречена "Морските крепости на България", като желанието е да се насочи вниманието на чуждестранните гости и към културния ни туризъм по морето. 

В тази насока, по отношение на Слънчев бряг ще помогне и изграждането на конгресен център, за да може курортът да се превърне и в място за провеждането на конференции, конгреси, включително - на фестивала "Златният Орфей" или на друга подобна инициатива. 
Ангелкова даде пример и с наскоро проведен инвестиционен форум:
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Лили Иванова открива 60-ия юбилеен сезон в Слънчев бряг

Курортният комплекс „Слънчев бряг“ празнува своя 60-ти рожден ден. Комплексът е разположен в залив във формата на полумесец, обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на последните възвишения на Старопланинския масив, където граничи със..

публикувано на 12.06.19 в 17:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите,..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34