Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият 60-и сезон на Слънчев бряг - под знака на идеите за възраждане на "Златният Орфей"

С пищно празненство курортният коплекс "Слънчев бряг" откри новия си сезон, а заради легендарния и неразривно свързан с курорта международен музикален фестивал "Златният Орфей", честта се падна на поп легендата ни Лили Иванова. 

Истински фурор предизвика появата ѝ в Слънчев бряг, а това върна спомена за времето на 60-те и 70-те години на миналия век, когато бар-вариететата в курорта са събирали българския и чуждестранния елит, нашите и чуждоземните музикални и шоу звезди. 
Лили Иванова
Сега, 60 години по-късно, Слънчев бряг е по-различен, по-многолюден, но все така модерен и чаровен. 

Някои все още го свързват с имиджа на рай за "алкохолния туризъм", който му се приписваше до неотдавна. Но и това е на път да отшуми. Или поне такива са усилията на управата на курорта и на държавата. 

Наблюденията от последните дни показват, че в хотелите, особено в тези на първа линия, има все по-отбрани гости - най-често възрастни двойки и млади семейства, предимно от Германия, Великобритания, Франция, Русия и Полша. 
Освен това, най-големият ни курорт дава работа на изключително много българи, а вече и на чужденци - предимно младежи от Молдова, Украйна и Русия. 
Напоследък отново се заговори и за възраждането на един от символите на Слънчев бряг - фестивалът „Златният Орфей“. В периода 1965-1999 г. той посреща едни от най-големите имена на популярната музика от социалистическия блок, но и от целия свят. 

Слънчев бряг е първият български морски курорт, удостоен с екоприза „Син флаг“. Официално това е направено на 4 юли 1995 година с ритуал по издигане на знамето на плажа пред един от хотелите. 
Николина Ангелкова и Златко Димитров

Важна част от развитието на курорта е сигурността. От този сезон плажната ивица на Слънчев бряг е изцяло осветена. 

Има и изградено солидно видеонаблюдение, привлечени са повече полицаи, включително от Румъния и Полша - каза в интервю за Радио София изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров. 

Той разказа и за други аспекти от живота в най-големия ни курорт по морето. Чуйте.... На място, в Слънчев бряг", министърът на туризма Николина Ангелкова оповести и някои данни. Според тях над 300 милиона лева са приходите от нощувки в Слънчев бряг за последните 5 години, а от началото на този сезон е регистриран 2% спад на туристи. 

По отношение на миналогодишния сезон, за които има обобщени данни, нощувките в „Слънчев бряг“ са 5 300 000, което е ръст от 21 % спрямо 2017 година. От 2014 година досега приходите от нощувки само в курорта Слънчев бряг" са се увеличили с 49 на сто. 
На въпроса на какво се дължи отливът на туристи в началото на сезона, министър Николина Англекова отговори така: Амбицията на министерството на туризма е да се разширят "крилете на сезона", както се изрази Николина Ангелкова. Затова ведомството ѝ е разработило нова програма, наречена "Морските крепости на България", като желанието е да се насочи вниманието на чуждестранните гости и към културния ни туризъм по морето. 

В тази насока, по отношение на Слънчев бряг ще помогне и изграждането на конгресен център, за да може курортът да се превърне и в място за провеждането на конференции, конгреси, включително - на фестивала "Златният Орфей" или на друга подобна инициатива. 
Ангелкова даде пример и с наскоро проведен инвестиционен форум:
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Лили Иванова открива 60-ия юбилеен сезон в Слънчев бряг

Курортният комплекс „Слънчев бряг“ празнува своя 60-ти рожден ден. Комплексът е разположен в залив във формата на полумесец, обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на последните възвишения на Старопланинския масив, където граничи със..

публикувано на 12.06.19 в 17:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането..

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София..

публикувано на 11.07.24 в 14:09