Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хуморът - червената нишка в творбите на Мартина Вачева

"Кукери"
Снимка: Мартина Вачева

Най-важното за един млад човек, който се занимава с изкуство в наши дни, е да прави това, което иска, със страст и желание. Да следваш себе си и да си истински отдаден, каза художничката Мартина Вачева пред Радио София. Хуморът е ключовата дума в работата й. Самата е с усещането, че е донякъде родова черта, наследена от нейния баща:

Допада ми да показвам теми, които са интересни, но по-забавен и по-лек начин, вместо да има тежест и монотонност.

Мартина живее и работи в Пловдив и в областта Бретан, Западна Франция. Тя участва в актуалния проект "Нова вълна в изкуството представят млади автори от Пловдив" с проект, основан на популярния фолклорен герой Хитър Петър. В него е разгледана темата за материалното и духовното и кое взима превес.

Влиятелният куратор Крис Шарп пише за нея: “Основавайки се косвено на pop традицията, привидно наивните и очарователни творби на Мартина Вачева съдържат подценена изтънченост, която може да се открие в начина ѝ на използването на цвета, композицията и хумора.”

Художничката е носител на наградата на 33-то Биенале на графиката в Любляна с куратори Slavs and Tartars с проект от картини, ситопечат и керамики, вдъхновени от персонажа Бай Ганьо. Нейни творби са част от колекциите Art Collection Telekom, Metropolitan museum library collection, Ню Йорк и колекция Gaudenz B. Ruf, Цюрих и Виена.

Как твори Мартина в Пловдив и в Бретан и какъв поглед предпочита върху сериозните теми - чуйте в интервюто на Лили Големинова с художничката.