Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алергичните реакции никога не стартират тежко - най-често има предхождащи прояви

Д-р Диана Христова: При първо ужилване от пчела или оса не може да се появи тежка алергия

Алергологът съветва родителите и всички, които знаят, че са алергични, да бъдат подготвени с локални антихистамини и с медикаменти за системно приложение

Д-р Диана Христова
Снимка: Лилия Герчева

По време на разходка сред природата, а дори и в града, освен от неприятните ухапвания от кърлежи и комари, трябва да се пазим и от по-опасни инциденти - ухапване от пчела или оса. От лек сърбеж на мястото на ужилването, при остра алергична реакция те могат да предизвикат дори животозастрашаващи състояния. Всъщност острата реакция провокира реакции, освен на кожата, и на нервната и сърдечно-съдовата системи. В повечето случаи тежките реакции са при ухапване в областта на главата или шията. Може ли да се подготвим предварително, за да избегнем подобни инциденти - попитахме д-р Диана Христова от Клиниката по алергология на Александровска болница:

"Като първи профилактични мерки, които могат да бъдат взети при пациенти, при които вече е диагностицирана инсект алергия, най-общите правила са да не използват парфюми, да не обличат дрехи с ярки цветове или прекалено тъмни, за да не привличаме вниманието на инсектите. Ако вече е имало прояви на алергии, е добре пациентът да нови гривна или друг вид паспорт, в които да е обозначено, че той страда от алергия, за да може при нужда да се реагира по-бързо и адекватно. За щастие тези случаи са много редки".

Д-р Христова все пак съветва родителите да носят със себе си локален антихистаминов препарат, защото в голяма част на случаите на ухапване има реакция, която е нормална - зачервяване на мястото, сърбеж и оток, но до 5 см, които преминават до няколко дни. Ако тези прояви продължат по-дълго във времето и зачервяването е повече от 5 см, това означава, че е налице инсект алергия и обширна локална реакция.

Пчела"Когато говорим за алергични прояви, трябва да знаем, че при алергични оплаквания могат да бъдат включени кожата, дихателната система и при по-тежките случаи - сърдечно-съдовата система. Обикновено първо реагира кожата, най-често с дифузен еритем (зачервяване) и поява на сърбящи уртики и извън мястото на ухапването. Това е белег за генерализиране на реакцията".

Тежките алергични реакции обикновено се проявят до 15-ата (най-много 30-ата минута). Една реакция обаче никога не стартира като изключително тежка, най-често има предхождащи прояви - обширна локална реакция, която ни дава възможност да бъдем предпазливи. При диагностицирана бронхиална астма, може да се прояви и бронхоспазъм, предупреди д-р Христова. Друга тежка реакция е гадене и повръщане. Но те никога не се проявяват заедно при първа проява на алергия към даден инсект (насекомо).

"При първо ужилване (от пчела или оса) няма как да се появи нищо, защото алергията е заболяване, което включва имунологичния феномен сенсибилизация. Така че първо ужилване води до сенсибилизация, но при един генетично предразположен индивид - човек, който може да развие това заболяване. При следващо ужилване може да се появи реакция, която може да бъде различна по степен на тежест. Може да се очаква и всяка следваща реакция да е малко по-тежка от предходната".

Затова родителите и всички, които знаят, че са алергични, трябва да бъдат подготвени, освен с локални антихистамини и с медикаменти за системно приложение, обясни специалистът:

"Може да се изпие таблетка антихистамин, а при нужда може да се приложи и кортикостероид - най-мощният противовъзпалителен агент. Когато проявите са изключително тежки, пациентите трябва да прилагат адреналин и днес вече съществуват готови форми - автоинжектори. В болшинството от случаите обаче не се налага да се прилага адреналин, това са изключително редки случаи. Но има лекарство и за тези пациенти (които имат тежка алергия (бел. ред.)".

Стършел /сн. Йорданка Герасимова/Ако не разполагат с медикамент с мощно действие, е добре пациентите да си помогнат предварително - хората, които вече са проявили алергия, могат да взимат таблетка антихистамин ежедневно, точно в сезона, в който всички ципокрили са много активни. Д-р Христова увери, че новите генерации антихистамини нямат странични ефекти, от които  се опасяват много от пациентите. По повод честата им употреба, дори и при хрема, тя подчерта, че ринитните оплаквания трябва да бъдат добре диагностицирани - антихистаминът би помогнал само ако ринитът е алергичен. При настинка медикаментът няма никаква полза и не бива да се злоупотребява с приема му.

При тежка реакция - може да се използва автоинжектор с адреналин, но само ако вече има задух, повръщане, хипотония. Това е медикамент, който много бързо се метаболизира в организма и ако е необходимо, може да се наложи подаване на следваща доза.

Най-добрата терапия обаче е дефинитивната - вече има лечение срещу алергичните прояви при ухапване от пчела, посочи алергологът.

Още за това лечение, за необходимата терапия при тежка алергична реакцията след ухапване от пчели и оси и за справянето с ухапванията от комари - чуйте в интервюто с д-р Диана Христова!Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Буквариум" - сетивно представление ще зарадва децата в Банкя на 24 май

"Буквариум" - първото сетивно представление за деца между 2 и 7 години ще бъде част от събитието “Банкя чества 24 май”. Голяма и атрактивна шатра в парк "Кестените" ще посреща малчуганите. Във вълшебната страна на Буквария децата ще имат възможността да се запознаят с различните букви чрез средствата на театъра, игрите и песните. "Идеите са вътре..

публикувано на 24.05.24 в 12:55
Петя Кокудева

За езика, пътешествията и културата

Петя Кокудева е журналист, писател и пътешественик.  Родена е на 17 септември 1982 г. в Смолян. Завършва английска езикова гимназия, а голямата ѝ тийнейджърска мечта е да учи журналистика. Става бакалавър по телевизионна журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а после завършва магистратура по литература и творческо писане...

публикувано на 24.05.24 в 12:25

Младата писателка Йоанна Елми представи България на литературен форум в Лондон

Йоанна Елми представи България на наскоро провелия се литературен форум в Лондон. Тя е родена през 1995 г., пише публицистика и проза. Част е от екипа на независимата медия „Тоест“, работи и с Асоциацията на европейските журналисти – България. В Лондон Йоанна Елми участва в панела „Конфликт и промяна“, който е част от Фестивала на..

публикувано на 24.05.24 в 11:32

Панаирът на книгите отваря шатрите си

Традиционният Пролетен панаир на книгата ще се проведе до 2 юни, информират организаторите от Асоциация 4Българска книга". Официалното откриване е днес от 17 часа. Панаирът отново ще е разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра. Съпътстващо се..

публикувано на 24.05.24 в 11:19
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Софийският университет отбелязва 24 май с академично тържество

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи празника с академично тържество, което ще започне в 12.00 часа с приветствено слово на ректора проф. Георги Вълчев.  Академично слово на тема "Въпрос на буква" ще произнесе доц. Дария Карапеткова от Факултета по класически и нови филологии. Ще бъдат връчени грамоти на студенти,..

публикувано на 24.05.24 в 10:27

Български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

Българският павилион на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция отбелязва 24 май с две събития. От 11.30 часа, зала „Тициан“ на центъра за култура „Дон Орионе“, където е разположена инсталацията „Съседите“, ще бъде домакин на дискусията „Помнене и свидетелстване – локални и глобални контексти“. От 14.00 часа Теодора Бахарова, която от години..

публикувано на 24.05.24 в 09:44

Временна организация на движение в София по повод 24 май

Въведена е временна организация в центъра на София за тържественото шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, съобщават от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. на: - на ул. „Оборище” между..

публикувано на 24.05.24 в 08:16