Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Христиан Петров

Дигиталният талон няма да промени цените на зоните за платено паркиране

Христиан Петров
Снимка: БГНЕС

До края на годината трябва да бъде въведен дигитален талон за плащане на паркирането в "синя" и "зелена" зона в София. В момента най-разпространеното плащане е чрез SMS, което се ползва от над 90% от потребителите. Почти всички останали плащания са с хартиени талони, а съвсем малък брой стават чрез паркомати, обясни пред Радио София изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Новата услуга ще улесни на първо място чуждестранните гости на София, които обикновено не са абонати на българските мобилни оператори, а това е необходимо условие за изпращане на SMS за заплащане на зоните. Освен това тя ще даде възможност за заплащане с кредитна или дебитна карта посредством различни мобилни приложения.

Центърът за градска мобилност има договор за услугата SMS заплащане на паркирането в платените зони, който е сключен през 2015 година и изтича през месец септември тази година. По силата на този договор доставчикът е имал задължения да осигури посочената свързаност и да надгражда системата, която след изтичането на договора става собственост на дружеството. Така Центърът ще може да се договоря условията за услугата пряко с мобилните оператори, като по този начин може да получи по-добри условия. Промяната по никакъв начин няма да се отрази на цените за паркиране в платените зони в София.

Христиан Петров коментира инвестициионната програма на Центъра за градска мобилност, провеждана благодарение на получените приходи от платените зони за паркиране. Досега са изградени близо 3 километра тротоари с обща площ над 10 хиляди кв. м. В процес на изграждане е паркингът при метростанция "Национален стадион "Васил Левски" със 193 паркоместа. Друго постоянно разходно перо е поддръжката на зоните за платено паркиране, която включва подновяване на маркировката и поставяне на антипаркинг колчета на тротоарите. Директорът на Центъра за градска мобилност посочи, че се повишава интереса към услугата "Park and Ride", която позволява безплатно паркиране в буферните паркинги, стопанисвани от центъра при двупосочно пътуване с метрото от и до съответния паркинг. 

Летните разписания на движение на превозните средства в градския транспорт вече са в сила само през месеците юли и август, а не както преди години и през юни. Заедно с това увеличението в интервалите на движение е съобразено с конкретното натоварване, като в централните линии то е едва 2-3 минути. По отношение на стопанисването на спирковите навеси в градския транспорт, Христиан Петров призна, че това е проблемен въпрос след провала на процедурата за концесията им. Въпреки това спирките се поддържат и обновяват според наличните средства за тази дейност.

Уеб редактор: Георги Петровски

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.