Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БТС отбелязва 124 г. от създаването си с масово изкачване на Черни връх

В “Турагент” обръщаме специално внимание на 124-годишнината от първото масово изкачване на Черни връх, организирано от писателя-хуморист Алеко Константинов. То бележи началото на туристическото движение у нас и създаването на Българския туристически съюз.

Вече няколко поредни години Съюзът заедно със Столичната община в лицето на фондация „Европейска столица на спорта“ и сдружение „Маратон“ изготвят програмата по честванията, които започнаха още от 23 август, с поднасяне на цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. тръгват част от изкачилите най-високия връх на Витоша.

Тази вечер е посветена на Алеко Константинов - туристи-ветерани от цялата страна ще почетат писателя като четат негови произведения и се веселят на едноименната хижа на Витоша.

Кулминацията безспорно е в неделя 25 август, когато ще се проведе пешеходното изкачване до Черни връх. То ще премине на два лъча, каза експертът от БТС Мирослав Дачев.

Желаещите да се включат в изкачването, които не разполагат с личен автомобил, е добре да знаят, че могат да използват автобус с номер 63, стигащ до м. Златните мостове и автобус номер 66 до хижа “Алеко”. Именно от там започва и втория пешеходен лъч към Черни връх от 9.00 ч, като от толкова започва и планинското бягане „Витоша Рън“, само че от НДК.

Мирослав Дачев от БТС допълни, че след награждаването предстои и теглене на томболата за участниците в Националното движение „Покорител на десетте планински първенци”. От миналия август до сега в инициативата са се включили около 250 участници, като дори и през утрешния ден може да има хора, които се включват в предизвикателството, каза Мирослав Дачев, тъй като през предходните години именно с изкачването на Черни връх те завоюват званието.

Разбира се, честването на 124 г. на организираното туристическо движение е съпроводено с много забавление и музика.

По традиция денят се отбелязва през последния неделен ден от август в чест на първото масово туристическо изкачване на Черни връх на  Витоша на 27 август 1895 г., чийто инициатор е писателят Алеко Константинов.

Неговата пристрастеност към пешеходните преходи из природните красоти на любимата му Витоша оставят дълбока следа в историята на българското туристическо движение и името му става символ и негова емблема. Алековият призив “Опознай родината, за да я обикнеш!” и днес се знае от малки и големи, тръгнали по туристическите пътеки на България.През онзи августовски ден на 1895 г. на Черни връх се изкачват 300 души. Между тях е бил и патриархът на българската литература Иван Вазов.

Намеренията на Алеко Константинов са били на това място и тогава да стане учредяването на първото туристическо дружество в страната с председател Иван Вазов. Неочакваното и много бързо влошаване на времето осуетило това намерение на Алеко Константинов. Въпреки това събитието е било достатъчно, от историческа гледна точка, за да се счита като рождена дата на организираното туристическо движение в България затова и Българският туристически съюз също отбелязва 124 г. от създаването си.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват наградите "Граждански будилник 2020"

Церемонията по награждаване на финалистите в конкурса "Граждански будилник 2020" се провежда днес в Кино "Кабана" Директорът на фондация "Български център за нестопанско право" Надя Шабани каза пред Радио София, че конкурсът е мотивиран от убеждението, че по всякакъв начин трябва да отстояваме правата си, а много млади хора напълно споделят това и..

публикувано на 28.09.20 в 17:53

Националният етнографски музей - една история в различните епохи

"От "Къщата с куклите" до жълтите павета" - така е озаглавен документалният филм, посветен на историята на Националния етнографски музей при БАН, в контекста на историята на София и на развитието й като столица. Той ще бъде представен от 19.00 часа в кино "Кабана". Създаден е от екипа Тодора Радева - продуцент; режисьор е Екатерина Минкова; оператор..

публикувано на 28.09.20 в 17:15

Бъдеща автомивка в НСК "Диана" притесни жителите на район "Изгрев"

Изграждането на автомивка и кафене на територията на Национален спортен комплекс "Диана" стана повод за притеснения сред жителите на район "Изгрев". Над 300 души са се подписали под петиция против изграждането на автомивка. Вместо да бъдат положени усилия за създаването на един привлекателен спортен комплекс за децата, които все по-често страдат от..

публикувано на 28.09.20 в 17:02

Техническият университет в София открива новата си академична година

Техническият университет в София открива днес новата си академична година. Тържеството ще се проведе между учебен корпус 1 (Ректорат) и учебен корпус 2. “Нека новата учебна година във висшите учебни заведения да бъде успешна за всички, защото това е важно за бъдещето на страната. Тук, във висшите учебни заведения се изгражда елитът на нацията, който..

обновено на 28.09.20 в 16:03
Венци Мицов

Свободата е най-вече състояние на духа

Свободата е най-вече състояние на духа, т.е. когато искаш да си свободен, не би трябвало никой да може да ти попречи, казва музикантът Венци Мицов, който е и публицист. “Имало е моменти по времето на тоталитаризма, когато е имало далеч по-свободни хора отколкото сега в една уж развита демокрация има. Няма нищо по-страшно от самия страх”, казва той...

публикувано на 28.09.20 в 15:37

"Стенопис на мечтите" - да опознаеш другия отвъд поставения етикет

Проектът “Мечтателница” е една сбъдната мечта, казва  Диана Недев а от Meeting Points. Идеята за него се заражда в края на миналата година, а Столичната община го подкрепя чрез програма “Европа”. Целта на "Стенопис на мечтите" е дългосрочна намеса в градската среда, чрез изработване на стенопис, свързан с мечтите на младежи, с които организаторите са..

публикувано на 28.09.20 в 13:58

"Мълчание с достойнство" - жест на уважение към творците в трудни времена

На 29 септември в кино "Люмиер" ще бъде показан документалният филм на Адела Пеева и сърежисьорът Антоний Дончев „Мълчание с достойнство", който е посветен на един от най-успешните режисьорски тандеми в българското кино – този на Ирина Акташева и Христо Писков. В 60-минутната лента се представят неизвестни детайли от историята на българското кино и..

публикувано на 28.09.20 в 13:51