Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриана Гюзелева: В храната, пътуването и срещите с хората е истината

Дъщерята на големия ни бас Николай Гюзелев разказва и за Ню Йорк, Шекспир, Антони Бордейн и Италия

Усмивка сред приятели
Снимка: Лили Големинова
Днес в сутрешното ни Радиокафе ни гостува едно градско момиче, което има блог за храната, хората и живота или за онова място, където се срещат храната и душата.

Името ѝ е Адриана Гюзелева. Дъщеря е на големия български бас Никола Гюзелев и на Анна-Мария Гюзелева, балерина, актриса, също артистична душа.

Адриана е родена в София, но веднага след това семейството заминава за Италия. Израснала е в Парма, когато идва време за училище, се преместват в Рим. Към българския и италианския, които на 8 г. говори вече еднакво добре, се добавя и френския, защото я записват във френско училище. Така расте - в Италия, с идвания до България, там завършва университет. Работи 4 години в офиса на един от българските евродепутати в Брюксел, но усеща - сърцето ѝ е другаде.
Връща се в България и почти на шега (както много важни неща са се случили) прави фейсбук страничка, а после и блог. Нарича го In Food Veritas. И осъзнава, че именно с това иска да се заминава.

Оттам започна и разговорът  ни в студиото - защо се наблюдава този засилен интерес към готвенето, към философията на храненето.
Снимка: infoodveritas.com"Макар и с леко закъснение, това се случва и у нас, и до голяма степен това се дължи на многото телевизионни предавания и формати. Голям отпечатък има и моят любимец Антони Бордейн,  който промени отношението към храната, свърза я с пътуването, с вглеждането в семплите неща, той не отиваше в ресторантите със звезди Мишлен, а в някои дори съвсем пропаднали места и откриваше страхотна храна. Оттук и street food, уличната храна се възвиси" - разказва Адрана Гюзелева.

Говорим за инстинктите при готвенето (много важни за Адриана), за любовта, която тя влага във всичко. За събитията, готвенето и... пътешествията.

"Те са абсолютно неизбежни, защото можеш да разбереш културата на хората чрез храната. Това пак идва от Антони Бордейн, който отиваше и сядаше на една маса с местните и се свързваше с тях чрез различните вкусове" - отново думи на Адриана Гюзелева, която е убедена, че трябва да се пътува и влага всичко, "което имам и нямам в пътешествия".

След тази фраза едва ли има нужда да казваме, че тя е зодия Стрелец. Усмихната, пътешестваща, позитивна, според нея ние сами избираме какво да видим, когато сме другаде и какво да отнесем със себе си. Разказва с наслада за последното си пътуване, което е в Грузия - за изключителното гостоприемство, за разкоша на храната , за вината (особено кехлибарените), за квеврите "тези глинени съдове за вино, които са част от световното наследство под егидата на ЮНЕСКО", както разбира се и за тостовете, така характерни за страната, които "понякога могат да продължат до 20 минути и всички търпеливо седят и слушат, защото самите тостове са много смислени, истинско изкуство сами по себе си".
Чуете ли я, веднага ще поискате да заминете за Грузия. На момента.

Чуйте цялото гостуване и разговора ни с Адриана Гюзелева тук,
а останалите теми са свързани с любопитството ѝ към азиатската кухня и един спомен от визита в Япония със знаменития ѝ татко, когато е на 14; за Италия, в която всяко малко селце е история и за италианската храна, която всички заобичваме с лекота, за градовете, които обича ("Париж е моят град, но и Барселона, а напоследък съм влюбена в Ню Йорк, където непрестанно нещо се случва, можеш да попаднеш просто ей-така на постановка на Drunk Shakespeare, където играят определена пиеса от Шекспир, но не знаеш коя ще се "падне", има много импровизация..."), за градското пространство, което развива под името Concept 166, за детството и за многото хотели и ресторанти, които "явно са ме упоили и са култивирали у мен любовта към храната и нейното приготвяне ". Всичко това, поднесено с искрена усмивка, каквато рядко сякаш срещаме напоследък…

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57