Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Маги Гигова разказва нови непознати софийски истории

Снимка: Гергана Пейкова

Продължават срещите в “Къщата на София”, на които Магдалена Гигова ще разказва увлекателните истории за Софийските потайности. На 12 септември от 19.00 ч. ще стане дума за Дядославейковите дъбове - парк, за който дори лозенчани не знаят, както и за факта, че Римската стена не е римска, а е от XVI в.

На срещата Маги ще покаже марки, валидирани от Симеон II и сестра му Мария Луиза само седмица, преди да заминат в изгнание, скоро след референдума. Любопитното е, че марките са на Отечествения фронт, а са валидирани от невръстния полудействащ цар.

Историята на марките започва от интенданта на цивилната листа Антон Разсуканов е бил запален филателист и когато разбира, че царят трябва да си тръгва вече, взима специални карти, на които се поставят марките с личния вензел на царя, слага  марките и печат от двореца с дата 07.09.1946 г. и Симеон II и Мария Луиза с детските си почерци се подписват на картата, а отзад има надпис на френски, че марките са валидирани от Н.В. Симеон II и Н.В. Мария Луиза.

Разсуканов бързо разбира, че тези марки могат да бъдат повод за затвор и ги зазижда в комина на къщата си. Така марките потъват в забрава до смъртта му през 1975 г. Роднините му решават да направят ремонт на къщата и тогава откриват марките, увити във восъчна хартия и много добре запазени. Те отиват в клуба на филателистите, за да разберат повече за откритата находка и ги продават на друг филателист, който също ги препродава и така стигат до Маги Гигова.

Самата Маги няма представа за цената на марките, защото за нея те имат историческа и сантиментална стойност.
Тази и още интересни теми, като подземията на София, ще бъдат представени на срещата със софиянци и любителите на София.
Чуйте какво още може да очаквате от срещата в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концепцията в основата на играта

Нямате муза? Чувствате се неудовлетворени от всяка една игра, с която се захванете? Всичко е едно и също и ви доскучава? Тогава сте попаднали на точното място - екипът на BETAgames ви поднася разкошен букет от разнообразни игри, разработени благодарение на  уникални концепции , с които ще преобразите скучното цъкане в пленителен геймплей. Офертата..

публикувано на 22.02.20 в 18:29
проф. Станка Маркова

Проф. Станка Маркова или откъде започва пътят

"Тука свършва пътят". Така бащата на проф. Станка Маркова е казвал за тревненската махала Олани, където се е родила героинята на този радиопортрет. -   По-късно аз му казвах, припомня си тя: -   Татко, оттук започваше, а не свършваше пътят… И първата спирка на пътя е в Трявна. Родителите на малката Станка се..

публикувано на 22.02.20 в 13:15

Б.Т.Р.: Много ни харесва да правим кино, макар и кратко

„Ела” -  една от най-харесваните песни от последния албум на Б.Т.Р., вече има и своя видеоклип. Акустичната балада, създадена за пиано и глас, е различна като звучене от всичко записано досега от групата. Да импонира на емоцията на песента в клипа е изграден имагинерен образ на жена - птица.  Красива, силна, мистична и малко тъжна - полужена,..

публикувано на 21.02.20 в 19:40

Временни линии на градския транспорт за Задушница

На 22 февруари във връзка с възпоменанието Задушница се разкриват допълнителни временни линии на градския транспорт. Трамвайна линия №7А ще се движи по маршрут ж.к. “Борово“ – кв. “Орландовци“. Разкриват се и следните временни автобусни линии: -..

публикувано на 21.02.20 в 16:31

3D силуети преминават отвъд енергийния свят на въглищата в еко изложба

Истории на активисти от различни държави (Германия, Испания, Полша, Румъния), но с обща мисия можем да видим пресъздадени чрез 3D принтер в изложба, която се открива в пространството на първия етаж на Дома на киното на 22 февруари вечерта. Мотото е: „Активизъм за справедлив енергиен преход отвъд въглищата“ , организатор е Грийнпийс..

публикувано на 21.02.20 в 16:19

2,6 млн. лева за укрепване и ремонт на детска градина в "Дружба 1"

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на строително-ремонтните работи на детска градина „Пеперуда“ в жк. „Дружба 1“. Сградата е от така наречените „етернитови детски градини“, строени с материал, който се счита като опасен за здравето.  По време на извършваната реконструкцията е възложено и конструктивно укрепване и преизграждане..

публикувано на 21.02.20 в 15:50
Акад. Ячко Иванов

Акад. Ячко Иванов: Грижата за младите е в образованието, но и в устойчивото строителство

Най-важната цел на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) е да обединява своите членове и да съдейства за тяхното професионална и творческа квалификация и израстване. Затова е една от главните задачи е да организира и провежда научни и други форуми от национално и международно значение, а така също и да дава актуална..

публикувано на 21.02.20 в 15:26