Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маги Гигова разказва нови непознати софийски истории

Снимка: Гергана Пейкова

Продължават срещите в “Къщата на София”, на които Магдалена Гигова ще разказва увлекателните истории за Софийските потайности. На 12 септември от 19.00 ч. ще стане дума за Дядославейковите дъбове - парк, за който дори лозенчани не знаят, както и за факта, че Римската стена не е римска, а е от XVI в.

На срещата Маги ще покаже марки, валидирани от Симеон II и сестра му Мария Луиза само седмица, преди да заминат в изгнание, скоро след референдума. Любопитното е, че марките са на Отечествения фронт, а са валидирани от невръстния полудействащ цар.

Историята на марките започва от интенданта на цивилната листа Антон Разсуканов е бил запален филателист и когато разбира, че царят трябва да си тръгва вече, взима специални карти, на които се поставят марките с личния вензел на царя, слага  марките и печат от двореца с дата 07.09.1946 г. и Симеон II и Мария Луиза с детските си почерци се подписват на картата, а отзад има надпис на френски, че марките са валидирани от Н.В. Симеон II и Н.В. Мария Луиза.

Разсуканов бързо разбира, че тези марки могат да бъдат повод за затвор и ги зазижда в комина на къщата си. Така марките потъват в забрава до смъртта му през 1975 г. Роднините му решават да направят ремонт на къщата и тогава откриват марките, увити във восъчна хартия и много добре запазени. Те отиват в клуба на филателистите, за да разберат повече за откритата находка и ги продават на друг филателист, който също ги препродава и така стигат до Маги Гигова.

Самата Маги няма представа за цената на марките, защото за нея те имат историческа и сантиментална стойност.
Тази и още интересни теми, като подземията на София, ще бъдат представени на срещата със софиянци и любителите на София.
Чуйте какво още може да очаквате от срещата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Александров

Асен Александров: Има мода и снобизъм в избора на учебно заведение след 7. клас

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-и клас по български език са по-добри, в сравнение с минали години, каза пред Радио София Асен Александров - директор на 51-о училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него, пандемията от Covid-19 и наложеното онлайн обучение тогава, може..

публикувано на 24.07.24 в 09:54

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54