Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По софийските улици през очите на писателите

Литературни маршрути разкриват непознатите лица на българските писатели

Фокусът в предаването “Радиоприемница” в днешното предаване е насочен към София и литературното ѝ лице през литературните маршрути. Гости са писателите Тодора Радева и Ангел Игов. Писателят Ангел Игов до момента е познат с преводите си от английски език, както и с книгите си “Кротките” и “Фини прахови частици”. Писателите създават най-плътните и интересни образи на града, казва той. Фините прахови частици са едни постоянни герои на София, така че все някой трябваше да напише и книга за тях, посочи писателят.

“Мисля, че книгите ми са софийски, надявам се по един добър начин. Вярвам, че писателят, едно от хубавите неща, които може да прави, е да изгражда пълнокръвен свят, който можеш да видиш, подушиш, усетиш и това твърде често е свързано с изграждането на едни такива градски светове”, обясни той.

Градът вдъхновява писателите за техните истории, а те го променят през това, което пишат. Наслагват други образи върху него, които за мен като читател са били винаги много интересни, казва Тодора Радева.

Героите на нашите добри писатели излизат от книгите и обитават София и е интересно да се види тази София - по-голяма отколкото всъщност е. През улиците, къщите, свързани с нашите писатели, които съществуват реално, но и през героите на техните романи. Така се ражда идеята за създаването на литературните маршрути, които са разделени, според публиката.

Литературните маршрути вече имат създадена публика, която се интересува и ги следи. Лора Шумкова е един от най-изявените литературни водачи. Тя е създател на основния литературен маршрут “Софийски страници” и представя най-знаковите литературни места от Освобождението до наши дни. Тя се е спряла на кафенетата и ресторантите, които вече не съществуват, но някога са били писателски притегателен център.

Маршрутът на Катя Зографова “Непознатите класици” също буди голям интерес. Маршрутът минава през музеите на Вазов, Яворов, Вапцаров, но разказва много повече истории. През тези разговори гледаме на нашите писатели по друг начин. Целта на този проект е да се научат много интересни, но малко известни факти за писателите. Направен е и специален маршрут за децата от Зорница Христова, който минава през знакови места за Дора Габе до Йордан Радичков.

Маршрутът “Градът през погледа на писателите” е съставен от Ангел Игов и той е включил местата, които са важни за него. Такова място е Борисовата градина, която обаче не е включена в маршрута, но за него е”литературна наблюдателница”.

За това какво превръща едно място в добро за писателите, както и за литературните маршрути - чуйте в звуковия файл.
Ако искате да посетите някой от литературните маршрути - пълната информация за тях е на Фейсбук страницата им
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08