Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите хора оптимисти за финансовото си положение

Започва отърсване от изолацията чрез спонтанни инициативи и солидарност

Определени социални и икономически тенденции се развиват както в западните градове, така и у нас. Сред тях е сериозната социална и териториална сегрегация - скупчване на бедните на едно място, и оформяне на райони за богатите на друго. Миглена Герасимова от екипа на "Визия за София" заяви пред Радио София, че това показва нуждата от организиране на действията и предприемане на структурирана политика, с помощта на която да бъде обърната посоката на развитие.

"Визия за София" ще бъде основата за актуализацията на Общия устройствен план, припомни Герасимова и подчерта, че трябва да се разработи териториално-пространственият модел, който ще осигури баланс в развитието на териториите, така че да се спре изоставането на определени райони. Три са дългосрочните цели в социален аспект в програмата - социално сближаване и създаване на общности, образование и развитие на иновативно образование и здравеопазване.      

Социалният антрополог от Нов български университет Виолета Илиева обясни, че социалното сближаване не е нещо, което "идва отгоре". Този феномен се заражда спонтанно между хората и представлява промяна във възприятията, в начина на комуникация и в светогледа, която вече е започнала. Изследванията показват, че хората стават все по-големи оптимисти и вече повече от половината от младите оценяват финансовото си положение положително, с всяко по-възрастно поколение оптимизмът спада. Затова и постепенно те стават по-спокойни и се отварят повече един към друг, създават се малки общностни проекти, чрез които хората си помагат сами.

Миглена Герасимова потвърди наблюденията за наличие на тенденция към отваряне на хората към общностния живот и отбеляза, че друго изследване показва, че близо половината от анкетираните са готови да проявят повече активност за подобряване на средата в собствения си квартал. Сред препоръките към администрацията, включени в мерките на "Визия за София", е разработването на механизъм за насърчаване на социални или културни организации чрез осигуряване на пространства за техните дейности безвъзмездно или на преференциални наеми.

Виолета Илиева отбеляза, че инициативите за приобщаване на индивидите към общността все още са предимно спонтанни, а не толкова плод на целенасочени политики. С усмивка тя даде за пример съвместното приготвяне на лютеница от съседи или варене на ракия. Още повече, че според някои правенето на лютеница е отлична антистресова терапия. Илиева подчерта, че спонтанната инициатива вече се вижда все по-често в нашето общество, усеща се и повишаване на солидарността.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Елин Пелин ще решава проблема с боклука с европейски практики

Проблеми с разделното събиране на отпадъците възникнаха в община Елин Пелин в началото на тази година, след като  изтече договорът с една от организациите по оползотворяване на рециклируеми материали и тя започна да премахва контейнерите за разделно събиране от територията на общината. По време на тази дейност, обаче, организацията оставя много..

публикувано на 21.01.21 в 17:41
Трайко Младенов

Кметът Трайко Младенов: В Костинброд от 15 г. не е имало такова наводнение

В община Костинброд през последните 10 години редовно се почистват речните корита. Проблем са и нерегламентирани сметища по самата река. Периодично се правят строги проверки, организират се кампании за опазване на природата. Това съобщи пред Радио София кметът на едноименната община Трайко Младенов: „Ние осъществяваме необходимата превенция,..

публикувано на 21.01.21 в 16:57

Собствениците на заведения получават от властта решения ден за ден

Заведенията остават затворени, реши Националния оперативен щаб на редовния си седмичен брифинг. Това изненада собствениците на ресторанти и нощни заведения, които очакваха разхлабване на рестриктивните мерки срещу разпространението на вируса. “С нетърпение чакахме какви решения ще се вземат. Отговорното отношение е да се гледа малко по-далеч във..

публикувано на 21.01.21 в 16:35
 JEREMY?

Ерсин Мустафов, JEREMY?: Готово е видеото към новия ни сингъл

Имахме доста сериозни планове след участието ни на фестивала в Грьонинген, където установихме контакти с няколко агенции от Португалия и Румъния, които искаха да ни организират голяма европейско турне. За съжаление всички тези концерти отпаднаха. Но в крайна сметка плановете на всички се промениха заради пандемията и мисля, че трябва да сме разумни, да..

публикувано на 21.01.21 в 15:42

Заради наводненията залагат мерки в бюджет 2021 на Столичната община

План за действие за изпълнение на Стратегия за сигурност на Столичната община 2021-2027 г. ще бъде изготвен от постоянната Комисия по ред и сигурност в Столичния общински съвет (СОС) по повод на засегнатите от обилните дъждове населени места. По предложение на ръководството на Комисията са изслушани районните кметове на засегнатите от обилните..

публикувано на 21.01.21 в 15:12
Христо Мутафчиев и режисьорът Стоян Радев

Героят на Христо Мутафчиев в „Плач на ангел“ предлага избор за (не)свобода

С моноспектакъл по текст на Стефан Цанев, и под режисурата на Стоян Радев Народният театър „Иван Вазов“ открива 2021 година. В ролята на Райчо в „Плач на ангел“ - драматична, разтърсваща изповед за свободата и несвободата на човека, ще видим Христо Мутафчиев. Премиерата на дълго планирания проект на Народния театър е на 22 януари..

публикувано на 21.01.21 в 14:13

Зимна феерия: Цъфтящите азалии в Ботаническата градина на БАН

От днес до 31 януари в Ботаническата градина БАН ще се състои традиционната за сезона на масовия цъфтеж на азалиите изложба за семейство Пиренови /Боровинкови/, в което са и азалиите. Това съобщиха от научната институция. В Ботаническата градина на БАН сега цъфтят над 30 сорта азалии, част от които някога са били използвани за украса на..

публикувано на 21.01.21 в 13:55