Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D рисунка на централния площад в Кюстендил "показва" древната агора

| обновено на 24.09.19 в 16:09
Снимка: Новите майстори
Хайде да се разходим до Кюстендил, където младите художници от школата Новите майстори сътвориха поредното градско чудо.

След портрета на един декар на Владимир Димитров-Майстора на същия този площад, който обиколи света, след дъждовника, който "изкачи" стъпалата на Хисарлъка, след 5-те километра изрисувани гайтани край реката в града, след плаващите картини на Майстора, с които Кюстендил гостува на Европейската столица на културата - Пловдив и едно изрисувано кръстовище, сега ставаме свидетели на нова, 3Dулична провокация.

С школатаНовите майстори“ осъществихме поредния щур проект – обясни ръководителят ѝ Евгени Серафимов. – Сега, гледан от определена точка, площадът сякаш пропада надолу и се показва античната агора на древна Пауталия.

В България като че ли такъв тип изкуства по-трудно си проправят път и може би затова толкова харесвания събира този проект, обяснява (си) Евгени Серафимов. И добавя любопитния и специфичен факт, че в Кюстендил са запазени локациите и днес те съвпадат с тези отпреди векове – банята, главната улица, както и площадът.

3D рисунката се създава изключително трудно - допълва Евгени Серафимов, - защото трябва да се създаде илюзията за дълбочина и за височина. Тази любов към илюзорното изкуство ни препраща още към барока. Много художници намират вдъхновение в старите традиции от онова време.

Този 3D поглед "надолу" към римското минало на площада в Кюстендил се случва точно сега, след покана от страна на Младежката банка в града към Евгени Серафимов и неговите ученици да направят нещо по-различно и атрактивно за хилядите гости, които ще се стекат в Кюстендил за Празника на плодородието този уикенд.

А като всеки проект на Новите майстори, той ще остане дълго там, така че имате още един повод да посетите града, който е известен с минералните си води, с това, че е плодната градина на България, с художниците си, разбира се, но вече и с иновативните си градски арт проекти.

Чуйте повече по темата в разговора на Лили Големинова с Евгени Серафимов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Евгени Серафимов с нова 4-километрова идея за "голямото рисуване" в Кюстендил

Една от най-модерните думички през последните години е „иновации“, а градът, за който много често я използваме в Радио София, е Кюстендил. Миналата година 30 творци нарисуваха портрет на Владимир Димитров-Майстора върху площ от един декар в..

публикувано на 14.12.17 в 11:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Напрежение в СОС заради сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Сливането на Четвърта и Втора МБАЛ в столицата предизвика напрежение сред политическите сили в местния парламент. На днешното заседание на СОС, съветниците разгледаха доклада, с който двете лечебни заведения се обединяват, заради усложненото финансово..

публикувано на 25.07.24 в 12:57

Делегати от 150 държави ще заседават 7 дни на IPCC 61 в София

На 27 юли (събота) в София ще се проведе едно от най-големите световни събития по проблемите на климата. Очаква се близо 500 делегати от 150 държави да пристигнат за участие в Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) 61 – eдин..

публикувано на 25.07.24 в 12:50
Снимки: Space Camp

158 души ръкопляскаха на 13-годишната Теа Венкова в Space Camp

Тринайсетгодишната Теа Венкова – ученичка (за VII клас) от столичното Второ СУ „Емилиян Станев“ и стипендиант на Центъра за творческо обучение (ЦТО) спечели престижната награда „Right Stuff“ на Space Camp Türkiye. Лагерът, създаден по..

публикувано на 25.07.24 в 11:48

Софийските паркове стават "Зелени библиотеки" за десети път

Инициативата "Зелени библиотеки" това лято ще бъде открита в софийския Северен парк на 27 юли с разнообразна културна програма. До 1 септември в събота и неделя от 10:00 до 14:00 ч. ще бъдат посещавани различни паркове и градини,..

публикувано на 25.07.24 в 10:11

Преподаватели от 17 държави на обучение в София

Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница се провежда днес във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София. Встъпителните обучения започват с панел на тема "Процеси на усвояване на езика в..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец. Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция,..

публикувано на 25.07.24 в 09:13