Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D рисунка на централния площад в Кюстендил "показва" древната агора

| обновено на 24.09.19 в 16:09
Снимка: Новите майстори
Хайде да се разходим до Кюстендил, където младите художници от школата Новите майстори сътвориха поредното градско чудо.

След портрета на един декар на Владимир Димитров-Майстора на същия този площад, който обиколи света, след дъждовника, който "изкачи" стъпалата на Хисарлъка, след 5-те километра изрисувани гайтани край реката в града, след плаващите картини на Майстора, с които Кюстендил гостува на Европейската столица на културата - Пловдив и едно изрисувано кръстовище, сега ставаме свидетели на нова, 3Dулична провокация.

С школатаНовите майстори“ осъществихме поредния щур проект – обясни ръководителят ѝ Евгени Серафимов. – Сега, гледан от определена точка, площадът сякаш пропада надолу и се показва античната агора на древна Пауталия.

В България като че ли такъв тип изкуства по-трудно си проправят път и може би затова толкова харесвания събира този проект, обяснява (си) Евгени Серафимов. И добавя любопитния и специфичен факт, че в Кюстендил са запазени локациите и днес те съвпадат с тези отпреди векове – банята, главната улица, както и площадът.

3D рисунката се създава изключително трудно - допълва Евгени Серафимов, - защото трябва да се създаде илюзията за дълбочина и за височина. Тази любов към илюзорното изкуство ни препраща още към барока. Много художници намират вдъхновение в старите традиции от онова време.

Този 3D поглед "надолу" към римското минало на площада в Кюстендил се случва точно сега, след покана от страна на Младежката банка в града към Евгени Серафимов и неговите ученици да направят нещо по-различно и атрактивно за хилядите гости, които ще се стекат в Кюстендил за Празника на плодородието този уикенд.

А като всеки проект на Новите майстори, той ще остане дълго там, така че имате още един повод да посетите града, който е известен с минералните си води, с това, че е плодната градина на България, с художниците си, разбира се, но вече и с иновативните си градски арт проекти.

Чуйте повече по темата в разговора на Лили Големинова с Евгени Серафимов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Евгени Серафимов с нова 4-километрова идея за "голямото рисуване" в Кюстендил

Една от най-модерните думички през последните години е „иновации“, а градът, за който много често я използваме в Радио София, е Кюстендил. Миналата година 30 творци нарисуваха портрет на Владимир Димитров-Майстора върху площ от един декар в..

публикувано на 14.12.17 в 11:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите:..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен"..

публикувано на 18.04.24 в 15:03