Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калиграфията - да изразиш себе си с красив шрифт

Калиграфия на Елизавета Ангелова
Предаването “Радиоприемница” тази седмица е посветено на темата за изчезващите занаяти. Макар калиграфията да не е точно занаят, а изкуство, добрите калиграфи са майстори, дори да не си го признават. 

Калиграфията не е занаят, а древно изкуство, което отново е актуално заради различните шрифтове. “Хората дори не се сещат винаги, че калиграфията е навсякъде около нас, но дори, ако погледнем бутилката с напитка ще има нещо, което е написано с подобен шрифт, казва калиграфката Елизавета Ангелова, която преди години е направила остър кариерен завой и след математическата гимназия във Варна, се отправя към Художествената академия в София.

Има различни типове калиграфия като произход - европейска, китайска, арабска, и Елизавета е работила с всички тях. “И един живот не стига, за да се научи. За мен калиграфията няма научаване. Това е един безкраен процес. Запозната съм и с източната калиграфия, и със западната. С арабската - за много кратко, но и с нея имах досег. Главната разлика между двете е, че обслужват различни звена. В източния свят калиграфията е неотменна част дори от медитативното и духовното. Там тя е средство за израз на душата. Докато в западния свят се развива в услуга на канцеларията - в изписване на важни документи”, обяснява Елизавета Ангелова.

Тя се чувства по-уверена със западната калиграфия, защото се работи с езици, които са ѝ познати. Източната е изцяло нов свят.
Елизавета си служи с кирилицата и латиницата. Посветила е няколко месеца, за да изучи българския стил от уставното старо българско писмо и на базата на него прави свои интерпретации.

 Западните стилове се разграничават на основата на това, с какъв инструмент се работи - плосък или остър. “Опитала съм се да се запозная със стиловете във всяко направление”, казва тя.

В момента тя се занимава с лого дизайн и с калиграфия с всички нейни приложения в лого дизайна - от декориране на покани за сватби до лични подаръци и др. Това, което я привлича към калиграфията е това, че тя един израз на всеки, който се занимава с нея. "Всеки има индивидуален подход, т.е. всеки може да намери израз на себе си, дори да не го осъзнава в началото, а и написаното остава.

Нещата, които Елизавета прави са достъпни във Фейсбук профила ѝ Written by Ellie.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация на вируса

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация, съобщиш ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от ТАСС. "Имунитетът, който се създава след прекараната от хората болест и инфектирани с обичайния щам на коронавируса, остава много ефикасен и противодейства на британския щам, който..

публикувано на 26.01.21 в 19:11

БАЗ и СЗБ не са съгласни да отварят заведенията на 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали в преговори относно дата за отваряне, заявяват от БАЗ и СЗБ. Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били..

публикувано на 26.01.21 в 18:37

MELBA #13 със специално издание с Нолан Джайлс

MELBA #13 - специално издание с Нолан Джайлс Мелба #13 e специална, вълнуваща и внася смисъл и оптимизъм в новата година. Главният герой в новото издание e популярният редактор и критик по темите дизайн и архитектура на реномираното списание Monocle и водещ на Monocle on design Нолан Джайлс. “Това е 13-то издание на събитието MELBA на живо . Правим..

публикувано на 26.01.21 в 17:38

Европа е затворена, но има възможност за екзотични пътувания

Туризмът е един от секторите, които най-силно пострадаха от Covid-кризата.“Действително е много тежко. Част от колегите не са работили вече цяла година, след месец започва и втора година. Тежко е не само за нас, а за целия туристически сектор, казва Николай Минов - председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. По думите му, има..

публикувано на 26.01.21 в 17:06

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара..

публикувано на 26.01.21 в 16:35

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ - добро познаване на миналото и настоящето с ясен поглед към бъдещето

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ от Патрик Диксън вече е на българския книжен пазар.  “Това е книга, която се опитва да направи прогноза за следващите 100 години, като разбира се, тази прогноза е хипотетична. Авторът няма претенции да бъде Нострадамус, тъй като той е рационален човек, - не разчита на прогнози, които са интуитивни, а на такива, които..

публикувано на 26.01.21 в 16:10
MIa D

Mia D: „Baby 1 2 3“ се роди след две любовни разочарования

Младата R&B певица MIA D. изпрати 2020 година с нов сингъл и си пожелава една по-добра и успешна 2021 година. Песента „Baby 1 2 3“ е вдъхновена от любовните разочарования на изпълнителката: „Изключително съм развълнувана да ви представя песента, която подготвям вече почти три години, а именно “Baby 1 2 3”. Роди се много спонтанно и естествено в..

публикувано на 26.01.21 в 15:50